Topluluk önünde konuşamıyor musunuz? Artık şarkı söyleyeceksiniz!

Birçoğumuzun çocukluk çağından yetişkinliğe kadar uzanan süreçte topluluk önünde konuşma korkusunu yendiğimiz anlar ya da bu korkuyla yüzleştiğimiz anlar olmuştur. Bazılarımız Glossofobi denilen bu korkuyu yendi, bazılarımız ise saklanmayı tercih etti. Topluluk önünde konuşma korkusu veya Glossofobi, yoğun stres getirimi anksiyete bozukluğudur. Kişinin eleştirilmekten korkma ve endişelenmesiyle ortaya çıkar. Bu durum kişinin konuşma sırasında terleme, kalp çarpıntısı ve kekelemesi ile anlaşılır. Korku, heyecana sebep olur. Peki, topluluk önünde konuşma korkusu nasıl yenilir?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Olumsuz deneyimler bugünün pusulasıdır. Mükemmel olmak, dört dörtlük olmak zorunda değilsiniz. Kimse hayata dört sayısı ile başlamadı, hepimiz bir numarayız... Örneğin, topluluk önünde konuşan insanlar... Sizce doğdukları andan itibaren konuşmacı olarak mı doğdular? Tabi ki hayır... Topluluk önünde konuşmanın püf noktaları olduğu gibi korkusu da var. Hatta bu Glossofobi şeklinde tanımlanıyor.

Su dolu buz gibi bir havuz düşünün. Bu havuzda yüzmek istiyorsunuz fakat su buz kesiyor. Günün sonunda havuza girmeniz gerekiyor. Düşünmek, karar vermek, vazgeçip tekrar onaylamak başlı başına bir zaman kaybı. Ani karar vermek de hata ile sonuçlanır. Peki ne olacak? O havuza girilecek. İşte topluluk önünde konuşmak da böyle bir durum. Korkup kaçmak, sonuç vermediği gibi insanlardan kaçıp korkmak da olumlu sonuç getirmeyecektir. Genetik rahatsızlıklar bu konu da istisnalar gösterilebilir. Düşük özsaygı bu durumu daha çok tetiklemesi durumunda şüpheye düşmeyin, öncelik sizsiniz...

Topluluk önünde konuşma korkusu nasıl yenilir?

Konuşma sırasında sevdiğiniz ve güvendiğiniz kişiyle pratik yapmak sizi çok iyi hissettirecektir. Nasıl virgülsüz anlam karmaşası yaşanıyorsa, araştırmasız konuşma da kafa karıştırır. Kendinize ve konunuza güvenin... Nefesinizi kontrol altına alıp doğru adımlarla ilerleyin. Sesinizi kendinize ve sevdiklerinize alıştırın. Hızlı ve akıcı olmak zorunda değilsiniz.