ELİF ÇARMAN
Diyabetle mücadele eden milyonlarca insan doğal yollarla şeker dengesini korumanın yollarını arıyor. Bu noktada geleneksel Türk ve Tokat mutfağının gözdesi olan yaprak sarması içeriği sayesinde sadece damaklara değil sağlığa da hitap ediyor. Üzüm yaprağının içeriğindeki zengin bileşenler sayesinde yaprak sarması kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor, diyabet riskini düşürüyor.
Türk ve Tokat mutfağının geleneksel lezzetlerinden olan yaprak sarması, doğru hazırlandığında diyabet hastaları için oldukça uygun bir seçenek olabilir. Düşük glisemik indeks, yüksek lif, polifenoller ve antioksidan zenginliği sayesinde Tokatlıların vazgeçilmezi üzüm yaprağı, kan şekeri dengesini korumaya yardımcı olabilir ve diyabet riskini önleyebilir.
Üzüm yaprağı, polifenol adı verilen bitkisel bileşikler bakımından zengindir. Bu bileşikler, insülin duyarlılığını artırır ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.
2013 yılında Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre; üzüm yaprağında bulunan quercetin ve resveratrol, glikoz metabolizmasını düzenleyerek insülin direncini düşürebilir.
Yaprak sarmasının içeriğinde bolca lif bulunur. Lif, karbonhidratların emilimini yavaşlatır, bu da yemek sonrası ani kan şekeri yükselmelerini önler.
Harvard Medical School kaynaklarına göre; lifli gıdalar özellikle Tip 2 diyabet hastalarında postprandiyal (yemek sonrası) glikoz artışını azaltabilir ve genel insülin ihtiyacını düşürebilir.
Az pirinçli veya bulgurlu hazırlanmalı (lif miktarı daha yüksek olur).
Zeytinyağlı tercih edilmeli, kızartma veya etli, yağlı versiyonlardan uzak durulmalı.
Salamura yapraklar iyice yıkanarak tuz oranı kontrol altında tutulmalı.
Yaprak sarması yanında yoğurt veya limon ile tüketmek glisemik etkisini azaltabilir.