Tokat'ın meşhur bakla dolması tarifi! Bugün ne pişirsem diyenlere nefis yemek

Tokat'ın meşhur bakla dolması tarifi yöresel yemekler arasında sevilen lezzetlerin başında geliyor. Özellikle yaprak sarma sevenler için özel bir lezzet olan bakla dolması bakla, kırık yarma ile yapılan ve üzerinde sosla servis edilen bir yemektir. ''Bugün ne pişirsem?'' diye araştırma yapıyorsanız işte size farklı yemek tarifi...

"Bugün ne pişirsem?" diye araştırma yapanlar için Tokat'ın meşhur bakla dolması tarifini adım adım anlattık. Hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle nam salan bakla dolması iştah kabartıyor. Akşam yemeklerinde hep aynı yemeklerden sıkıldıysanız bakla tarifi farklı bir öneri olabilir. Tereyağlı sosuyla sofralarda görsel şölen oluşturan bakla dolmasının yapılışı ve malzemeleri sizlerle...

BAKLA DOLMASI İÇİN MALZEMELER

Yarım kilo salamura yaprak

3 su bardağı kuru iç bakla

1 su bardağı kırık yarma ince bulgur karışımı

2 adet kuru soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

1 çorba kaşığı reyhan

2 yemek kaşığı salça

kırmızıbiber

karabiber

tuz

Üzeri için:

3 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı salça

5 yemek kaşığı tereyağı

BAKLA DOLMASI TARİFİ

Bakla dolması tarifi için yapraklarınız salamura değilse biraz haşlayın ve tuzunu alın. Eğer çok tuzluysa biraz suda bekeltin. Baklayı ılık suda bekletin ve ortadan ikiye kesin. Kabukları çıkartın ve tekrar doğrayın.

Doğranan baklaları büyük bir kaba alın ve ince doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve bir kâse kadar su ekleyerek karıştırın ve iç hazırlayın.

Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarın. Tencerenin dibine isteğe göre kemikli kaburga eti koyun ve üzerine sarılmış dolmalar dizin.

Dolmaların üzerine sıcak su gezdirin ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirin.

Sosu için soğanları yağda kavurun ve içine salça ekleyin. Dolmaların üzerine gezdirin ve birkaç dakika daha pişirin. Nefis bakla dolması servise hazır. Sıcak sunabilirsiniz. Afiyet olsun...

BAKLA DOLMASININ PÜF NOKTASI

Bakla dolması tarifinde iç harcın lezzeti önemlidir. Yaprakların güzel olması da bakla dolmasının püf noktasıdır. İsteğe göre tencerenin dibine et yerine pastırma da konabilir.