Tohumu diş ağrısını, kokusu baş ağrısını hafifletiyor! Hem lezzetli hem de şifalı bitki

Diş ağrısına, kan şekerine ve baş ağrısına mahlebin iyi geldiğini biliyor muydunuz? Bu güzel kokulu bitki sadece kurabiyelere, keklere, pastalara lezzet vermiyor aynı zamanda en çok şikâyet edilen diş ağrısından kurtarıyor. Mahlebi krem haline getirerek de kullanabilirsiniz içecek olarak da... İşte ağrılara hem tohumuyla hem de kokusuyla şifa olan mahlebin kullanılışı...

Diş ağrısı ve baş ağrısı günlük rutini kâbusa çeviren sağlık problemleri arasında yer alıyor. İlaçlar yerine doğal şifa arayanlar özellikle diş ağrısı için mahlebi kullanabilir. Bu yüzden mahlebi mutfağa dahil etmek için lezzetin yanında birçok neden var.

MAHLEBİN FAYDALARI

Özellikle nefes almada zorluk çekenlerin imdadına mahlep yetişiyor. Birkaç tatlı kaşığı bala ekleyeceğimiz bir çay kaşığı mahlep boğazdaki iltihapların giderilmesini, dolayısıyla rahat nefes almayı sağlar. Ayrıca düzenli kullanımında astım hastalığına iyi gelir. Mahlep, çekirdek, toz, yağ, ya da püre şeklinde aktarlarda satılıyor.

DİŞ AĞRISINA MAHLEPLİ KREM

İçeriğindeki doğal asitler sayesinde mahlebi ağrı kesici olarak da kullanmak mümkün. Baş ağrısında, toz mahlebi bir nemlendirici kremin içine karıştırarak masaj yapabilir, diş ağrılarında tohumları çiğnenebilir, karın ağrısında ise ılık suyun içine karıştıracağınız birkaç tane mahlep çekirdeği ağrının giderilmesinde yardımcı olacaktır.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Özellikle hasta olmaya yatkın olunan kış aylarında mahlep tüketmek önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan mahlep, özellikle suyu içildiğinde hastalıklara karşı korumada fazlasıyla etkilidir. Salgın hastalıklara yakalanmayı önlemesinin yanında virüs ve bakterilerin yayılmasını engelleyen mahlebin bu yönü sayesinde kanser tedavisinde de yardımcı olduğu birkaç hastada gözlemlenmiştir.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR

Kimi zaman genetik faktörler, kimi zaman da kişinin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen insülin direnci ve şeker hastalığı tedavisinde de kullanılabilir. Normal tedavide verilen ilaçlara ek olarak beslenme düzenine alınacak mahlep, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Kimi zaman bu özelliğinden dolayı mahlebin kilo verilmesine yardımcı olduğu düşünülse de, böyle bir durum söz konusu değildir. 'Mahlep zayıflatır mı' sorusunun cevabı bu yüzden, ne yazık ki hayırdır.

PASTALARA EKLENİYOR

Diğer meyvelerle kıyaslandığında mahlebin tadı oldukça acı olduğunda direkt dalından meyve olarak yemek pek yaygın bir kullanım değildir. Türk mutfağında mahlebin en geniş kullanımı, kurutulup toz haline getirildikten sonra baharat olarak değerlendirilmesidir. Başta poğaça olmak üzere hemen her hamur işinde kullanılabilir. Kimi zaman dondurmaların ve pastaların içinde şekerin tadını belirginleştirmek için de kullanılır.

ÇEKİRDEKLERİNİ YUMUŞATIN

Toz halindeki mahlep, bal, tahin ve pekmezin içine karıştırılarak nefes darlığını gidermede kullanılabilir. Mahlebin diğer bir kullanım alanıysa sadece kurutulmuş çekirdeklerinin suda yumuşatılması ve bu suyun içilmesi şeklindedir. Genelde karın ağrısı gibi iç organlarda meydana gelen ağrıların giderilmesinde bu yöntem etkilidir.

KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER

Mahlep, içeriği büyük ölçüde magnezyum, potasyum ve kalsiyumdan oluşan bir bitkidir. Bu minerallerin kemik sağlığımız için çok önemli olduğu düşünüldüğünde, mahlebin düzenli kullanımı kemiklerin gelişimine yardımcı olur. Bebeklerde kullanılmaması tavsiye edilirken 3 yaşından büyük çocuklarda kullanılmasında genel olarak bir sakınca yoktur. Kemiklerin gelişme çağındayken böyle bir destek alması, güçlü bir iskelete sahip olmaya yardımcı olacaktır. Yetişkinlerde kullanımı da yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik erimesi gibi sıkıntıların en aza indirilmesini sağlar.