Tohumlu baharat insülinin direncini kırıyor! Şifaları kitaplara sığmıyor, Canan Karatay'dan İbni Sina'ya...

Sumak baharatı tohum kökenlidir. Sumak yemeklere aroma katar. Sumağın ekşimsi tadı çok seviliyor. Bu baharatın içerdiği antioksidan çok fazla. Peki sumağın faydaları neler?

Doğu bölgelerinin yemekleri onsuz olmuyor. Sumak kan şekeri üzerinde iyileştirici etkilere sahip. Sumak tüketenler diyabetle mücadele edebiliyor.

Padişah baharatı olarak adlandırılan baharat, yoğurtla birlikte tüketildiğinde veya çayı yapılıp içildiğinde etkisi 10'a katlanıyor. İşte faydaları saymakla bitmeyen o baharat...

BEDAVA ANTİOKSİDAN İÇERİYOR

Sumak, yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Özellikle, antosiyaninler, flavonoidler ve fenolik asitler gibi antioksidanlar, vücuda zararlı serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve hastalıklara karşı koruyor.

İLTİHAPLANMAYI YOK EDİYOR

İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde anti-inflamatuar özelliklere sahip oluş uda sumağın etkili bir baharat olmasını sağlıyor. Bu özellik, iltihaplanmayı azaltıyor, eklem ağrılarını hafifletiyor.

SİNDİRİM DESTEKÇİSİ

Sumak, sindirimi destekleyen özelliklere sahip oluşuyla da dikkat çekiyor. Sindirim enzimlerini uyarıyor, sindirim sürecini kolaylaştırıyor ve sindirim rahatsızlıklarını hafifletiyor. Hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını hafifletebiliyor.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

Bazı araştırmalar, sumak tüketiminin kan şekerini dengelemede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı oluyor ve diyabet yönetimine destek sağlıyor.

KALBİ İYİLEŞTİRİYOR

Kalp sağlığını destekleyen özellikleri de sumağın etkileri arasında değerlendiriliyor. Antioksidanlar, kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürebiliyor, kolesterol seviyelerini azaltabiliyor ve kalp-damar hastalıklarının riskini düşürücü etki sağlıyor.

SUMAK SUYUNUN YAPILIŞI

Canan Karatay, İbn-i Sina'nın da tavsiye ettiği sumak tohumu çayını boğaz ağrısı yaşayanlar için tavsiye ediyor.

Karatay sumak tohumundan bir yemek kaşığı kadar bir su bardağıyla beraber cezveye koyulup kaynatılmasını tavsiye ediyor.

Önceden kaynatılmış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak ekleyin ve demlenmeye bırakın.

5 dakika kadar kaynar su içerisinde demlemeye bırakın.

İçerisine 1 ya da 2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

Demlenmiş sumağı bir süzgeç yardımı ile süzün.

Süzdükten sonra sade bir şekilde içebilirsiniz.

Eğer sade bir şekilde tüketemiyorsanız salata sosunuza katabilirsiniz.