Sumak tozu veya tanesi araştırmalara konu oluyor. 3 ay boyunca yapılan incelemelerde sumağın ağrı kesici ve kan şekerini dengeleyici özelliklerini ortaya koydu. İşte detaylar...
Sumak Doğu yöresinde çok fazla kullanılır. Yemeklere lezzet katmasıyla bilinen sumağın içerisinde bol miktarda antioksidan bulunur.
BİRÇOK BESİN İÇERİR
Sumağın tam besin profili büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak bazı araştırmalar onun bir dizi faydalı besin içerdiğini göstermektedir. Bunlar lif, sağlıklı yağlar ve bazı temel vitaminleri içerir. 2014 yılında yapılan bir analiz, besleyici olarak kurutulmuş sumağın yaklaşık %71 karbonhidrat, %19 yağ ve %5 proteinden oluştuğunu buldu.
Sumaktaki yağın çoğu, oleik asit ve linoleik asit olarak bilinen iki özel yağ türünden gelir. Oleik asit, genellikle kalp sağlığı ile ilişkilendirilen bir tekli doymamış yağ türüdür. Aynı zamanda zeytin ve avokado dahil diğer yaygın bitki bazlı gıdalarda bulunan birincil yağdır.
Linoleik asit, sağlıklı cilt ve hücresel zarların korunmasında yer alan bir tür temel çoklu doymamış yağdır. 2004 yılında taze sumak meyvesinin kimyasal analizi, %14'ten fazlasının sindirim sağlığını destekleyen bir besin olan liften oluştuğunu buldu.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar sumağın C, B6, B1 ve B2 vitaminleri de dahil olmak üzere en azından eser miktarda birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Yapılan araştırmalar, sumağın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmek için etkili bir araç olabileceğini düşündürmektedir.
2014 yılında diyabetli 41 kişiyle yapılan bir araştırma, günlük 3 gram sumak dozunun kan şekeri ve antioksidan seviyeleri üzerindeki etkisini değerlendirdi.
3 aylık çalışmanın sonunda, sumak takviyesi alan grup, plasebo alanlara kıyasla ortalama kan şekeri ve antioksidan seviyeleri önemli ölçüde iyileşti.
Başka bir benzer çalışma, diyabetli 41 kişilik bir gruptan 3 ay boyunca her gün 3 gram dozda sumak tozu almalarını istedi.
Sumak grubu, dolaşımdaki insülinde %25'lik bir azalma yaşadı, bu da sumak takviyesinin bir sonucu olarak insülin duyarlılıklarının artmış olabileceğini düşündürüyor.
Bu noktada kan şekerinizi düzenlemek için 1 hafta sumak çayı tüketmenin önemli farklar yaratabileceği düşünülüyor.
ANTİOKSİDANLAR BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Sumak, çoklu antioksidan bileşikler açısından zengindir. Uzmanlar, sumağın bu nedenle doğal bir tedavi seçeneği olarak kullanıldığını düşünüyor.
Sumak, tanenler, antosiyaninler ve flavonoidler dahil olmak üzere güçlü antioksidan aktiviteye sahip çok çeşitli kimyasal bileşikler içerir.
Bir bardağında
Antioksidanlar, hücrelerinizi hasardan korumak ve vücuttaki oksidatif stresi azaltmak için çalışır.
Sumak gibi gıdalardaki antioksidanların iltihaplanmayı azaltmada rol oynayabileceğine dair kanıtlar da var. Kalp hastalığı ve kanser gibi enflamatuar hastalıkları önlemeye yardımcı olabilirler.
KAS AĞRILARINI DİNDİRİR
2016 yılında yapılan bir araştırma, sumağın kas ağrısını hafifletme potansiyelini araştırmak için 40 sağlıklı kişiye bir sumak içeceği veya plasebo verdi.
4 haftalık çalışmanın sonunda, sumak içeceği alan grup, plasebo içeceği alan gruba kıyasla önemli ölçüde daha az egzersize bağlı kas ağrısı bildirdi.
Sumak grubu ayrıca dolaşımdaki antioksidan seviyelerinde önemli artışlar yaşadı. Çalışma yazarları, bunun gözlemlenen ağrının azalmasına neden olabileceğini öne sürdüler.
SUMAK TÜKETMEDEN ÖNCE BUNLARA DİKKAT
Sumak üzerine yapılan çalışmalarda herhangi bir yan etki bildirilmemiştir ve genel olarak sağlıklı kabul edilir. Bununla birlikte, sumak kaju ve mango ile ilgili olduğundan, bu gıdalara alerjisi olan kişiler olası alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için sumaktan uzak durmak isteyebilirler.