Tip 2 diyabet riskini ortadan kaldıran 5 önlem

Tip 2 diyabet hastalığı çocuk yaşlarda da görülebiliyor. Sağlıklı yaşam Tip 2 diyabet riskini ciddi oranda ortadan kaldırıyor. Peki şeker hastalığından korunmanın yolları neler? İşte yanıtı...

Egzersiz yapmak, sigara kullanmamak ve düzenli uyku bir çok hastalığı engelliyor. Peki Tip 2 diyabetten nasıl korunmak gerekiyor? İşte yanıtı...

1. SİGARAYI BIRAKIN

Sigara, Tip 2 diyabet gelişimi için sadece bir risk faktörüdür. Sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre Tip 2 geliştirme olasılığı neredeyse %40 daha fazladır. Birisi ne kadar sık sigara içerse, riskleri o kadar yüksek olur. Diyabetikken sigara içmek aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir:

Kalp-damar hastalığı

Böbrek hastalığı ve karaciğer hasarı

Ekstremitelere kan akışı kaybı

Körlük

Ekstremitelerde sinir hasarı

Ekstremitelere kan akışının kaybı ülserlere, enfeksiyonlara ve hatta ampütasyonlara yol açabilir. Ekstremitelerdeki sinir hasarı uyuşukluk, ağrı ve zayıf koordinasyona neden olabilir.

Sigarayı bırakmaya karar veren bir kişi, sağlıkları ve sigaranın diyabeti alevlendirme eğilimi söz konusu olduğunda hemen fayda sağlamaya başlayacaktır. Sigara içmeyen bir kişinin kan seviyelerini yönetmesi çok daha kolay olur ve bu nedenle bu seviyeleri olması gereken yere geri döndürme şansı daha yüksektir.

2. UYKU DÜZENLERİNİ İYİLEŞTİRİN

Yaygın uyku bozuklukları ve zihinsel yorgunluk veya kafa karışıklığı gibi ilgili rahatsızlıklar hormon üretiminde değişikliklere neden olabilir. Çok fazla uyku, çok az uyku, uyku apnesi semptomları ve uyku rutini eksikliği, vücudun glikoz intoleransına bağlanmıştır.

Diyabet için başka risk faktörlerine sahip olmayan ve genel sağlık durumu iyi olan kişilerde, 4-5 günlük kısa sürelerde bile yetersiz uyku nedeniyle insülin duyarlılığının %25 ila %30 oranında azaldığı bulundu.

Araştırmacılar, gece başına 7-8 saatlik sağlıklı bir uyku rutini olmadan, insanların hayatlarının bir döneminde prediyabet ve Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının %40 daha fazla olduğunu bulmuşlardır. Uyku apnesi semptomlarını yöneten hastalar için - örneğin, CPAP'lerini gece boyunca günlük olarak kullanmak - bildirildiğine göre, bir doz Tip 2 diyabetik ilaca benzer faydalar aldıkları bildiriliyor.

3. GÜVENLİ KİLO KAYBI

Çoğu diyabet önleme tavsiyesi, bir diyabet diyeti oluşturmaya odaklanır . Ancak güvenli bir plan geliştirmek önemlidir. Şaşkınlık veya geçici heves, diyet ve diğer güvenli olmayan kilo verme teknikleri sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve pankreasınızın salgıladığı insülin miktarını etkileyebilir.

Sürdürülebilir ve sağlıklı bir besin dengesi esastır. Doktorunuz veya bir beslenme uzmanınız, sağlıklı sağlık bilgileri ve tavsiyeleri ve başkalarıyla iyi sonuç vermiş diyabetik diyet örnekleri sunabilecektir .

Vücut yağının %5 ila %10'unu kaybetmenin, bir kişinin Tip 2 ve prediyabet geliştirme riskini %58'e kadar potansiyel olarak azalttığı bulunurken, prediyabet ve Tip 2 riski taşıyan tüm insanlar fazla kilolu değildir. Ancak tıbbi olarak zayıf olarak sınıflandırılan bazı hastaların vücut yağ yüzdelerinin yüksek olduğu ve sağlıklı bir beslenme planından yararlanabileceği bulunmuştur.

4. DÜZENLİ EGZERSİZ

Hangi uygulamaların sizin için en etkili ve güvenli olduğunu öğrenmek için bir egzersiz planını bir doktorla tartışın. Bazen, ek sağlık sorunları olan bir kişi, egzersiz türleri veya sıklığı konusunda kısıtlamalara sahip olabilir. Bir doktor, ihtiyaçlarınız ve genel sağlığınız için en uygun planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Bazen insanlar yeni bir egzersiz rejimi ile kilo verirler, ancak daha sonra hedeflerine ulaştıklarında egzersizi azaltırlar veya egzersizi bırakırlar. Genel olarak, egzersiz, haftada en az 2,5 saat orta ila şiddetli fiziksel aktivitelerden oluşan kalp pompalamadan oluşan yaşam boyu bir planın parçası haline gelmelidir.

Egzersiz, bir kişinin Tip 2 diyabet geliştirme şansını %58 oranında azaltabilir. Çeşitli ağırlıklara ve diğer sağlık değişkenlerine sahip olanlar da dahil olmak üzere risk altındaki kişiler, ihtiyaçlarına göre hazırlanmış güvenli bir egzersiz planından iyileştirilmiş fiziksel sağlıktan yararlanabilirler.

5. SAĞLIKLI BİR DİYET YAPIN

Sürdürülebilir ve sağlıklı bir yemek planı, herkesin benzersiz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kişiselleştirilebilir. Birçok insan diyabetik bir diyette karbonhidrattan uzak durmaları gerektiğine inanır, ancak bu doğru değildir. Karbonhidratlar kan şekerini artırabilir, ancak hikayenin tamamı bu değil.

Karmaşık karbonhidratlar proteinler, sağlıklı yağlar ve lif ile tüketildiğinde, yükselen glikoz seviyesini daha da yükseltmek yerine yavaşlatabilirler.

Diyabet diyetleri tipik olarak daha fazla nişastalı olmayan sebzeleri ve daha az rafine edilmiş tahılları ve şekeri içerir. İşlenmiş gıdalardan da kaçınılmalıdır ve ılımlılık her zaman sağlıklı beslenmenin anahtarıdır. Porsiyonları yönetmek, kendinizi mahrum bırakmadan kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Yoksunluk işe yaramaz ve yetersiz beslenme riski taşır.