Tescilli Urfa yumurtalı köfte tarifi! Yumurtalı köftenin püf noktası isot ve yağ

Şanlıurfa'nın tescilli lezzeti olan Urfa yumurtalı köfte tarifi hem pratik hem de doyurucu. Genelde ilkbahar aylarında tüketilen yumurtalı köftenin püf noktası Urfa'ya özgü biber ve sade yağdır. İşte Urfa yumurtalı köfte tarifi ve malzemeleri...

Urfa yumurtalı köfte tarifi sevilen yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Şanlıurfa'nın tescilli lezzetlerinden olan yumurtalı köfte özellikle ilkbahar aylarında sık yapılan yemek türüdür. Urfa yumurtalı köfte tarifi Şanlıurfa'ya özgü köftelik bulgur, isot ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sade yağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle yapılır. İşte tescilli lezzet yumurtalı köftenin yapılışı ve malzemeleri...

URFA YUMURTALI KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gr köftelik bulgur

1 adet kuru soğan

230 gram Şanlıurfa Biberi (isot)

80 gram domates salçası

1 gram karabiber

2 gram tarçın

8 gram tuz

1 demet maydanoz

150 gram yeşil soğan

Yağda Yumurta Malzemeleri

100 gr sadeyağ

4-6 adet yumurta

2 gram tuz

URFA YUMURTALI KÖFTE YAPILIŞI

Yumurtalı köfte tarifi için özel yapılmış kalaylı bakır leğenin bir köşesine bulgur diğer köşesine doğranan kuru soğan, salça, Şanlıurfa Biberi, tuz, karabiber, tarçın ve su ekleyerek iyice yoğurun. Daha sonra karışıma bulguru yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam edin. Başka bir malzeme ve su eklemeden bulgurun sertliği kayboluncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika yoğurmaya devam edin.

Yoğurma süresinin bitmesine yaklaşık 5 dakika kala (yoğurma işlemi devam ederken) yağda yumurtanın hazırlığına başlayın. Yeterince ısınan yağa hazırlanan yumurtalar ilave edilerek iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin. Köftenin yoğurma işlemi tamamlanınca biraz suyla köfte yumuşatılarak yeşillikler (ince kıyılmış yeşil soğan ve maydanoz) ekleyerek karıştırın. Daha sonra yağda pişirilen yumurtaları sıcak olarak yağı ile birlikte ilave edin, yumurtalar sıcak olduğu için eli yakmadan ve yumurtaları fazla ezmeden hafifçe yoğurduktan sonra servis tabaklarına alın.

URFA YUMURTALI KÖFTE SUNUMU

Köfteyi tabaklara topak şeklinde servis edebilirsiniz. Yanında içecek olarak genelde ayran tercih edilir. Tescilli Urfa Eşkili (yöresel turşu) ve bol taze yeşillikle servis edebilirsiniz.

Açık ekmek (lavaş) ya da yufka ekmek (sac ekmeği) ile lezzetine lezzet katabilirsiniz. Afiyet olsun...