IHA
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yapılan, tescilli Kelkit Ketesi yoğun ilgi görüyor. Peki, Kelkit ketesi nasıl yapılıyor?
İHA'da yer alan habere göre Kelkit ilçesinde yüzlerce yıldır süt ve tereyağı katılarak yapılan Kelkit Ketesi hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla vatandaşların büyük beğenisini kazanıyor.
KELKİT KETESİNİN PÜF NOKTASI
Vatandaşlar tarafından Kelkit Ketesi'ne büyük ilgi olduğunu anlatan fırın işletmecisi Özcan İnci, Kelkit ketesinin püf noktasını şöyle anlattı:
''Kete serüvenine 20 yıl önce başladık. Yaptığımız keteler beğeniyle tüketiliyor. Ketenin ayrı bir lezzeti olduğunu söylüyorlar. Annelerimizin, nenelerimiz yaptığı kete tadını bulabiliyorlar. Ketede organik tereyağı, organik süt kullanıyoruz. Daha lezzetli olması açısından ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Özellikle kadınların kendi emekleriyle, kendi çabalarıyla birlikte yaptığımız mücadelede başarıya ulaştık zannediyorum. Gösterdiğimiz gayretin, çabanın meyvelerini almaya başladığımızı zannediyorum. Çünkü tescillenmesinin Kelkit açısından hem kendi açımızdan hem de ekonomimiz açısından katkı sunduğunu düşünüyorum. Dışarıdan gelen yabancılar olsun, tanıdıklar olsun keteyi yedikçe daha da bizi gururlandırıyorlar. Tereyağını doğal kullanıyoruz Kelkit'imizin yerli yaylalarında yayılmış ineklerinden. Köylerde yapılan ketenin lezzetini bulmak için elimizden gelen bütün mücadeleyi veriyoruz. Taş fırında pişiriyoruz, onunda illaki katkısı çok büyük. Köydeki lezzeti bulduğumuzu zannediyorum."
KELKİT KETESİ TARİFİ
20 yıldır kete yaptıklarını söyleyen Saniye Durmuş, Kelkit ketesi tarifini şöyle anlattı:
"Hamurunu yoğuruyoruz, açıyoruz, yağlıyoruz yani kadın eli değiyor. Sabah saat 9 civarı geliyoruz hamurumuzu yoğuruyoruz sonra kesiyoruz ardından hamuru dinlendiriyoruz 1 saat kadar dinleniyor. Ondan sonra tekrar açmaya başlıyoruz.
Dinlenmeden olmaz illa dinlenecek hamur. Dinlendikten sonra açıyoruz yağlıyoruz. Yapımı her ne kadar zor olsa da biz yaparken keyif alıyoruz, yerken de zevk alıyoruz. Biz ketenin yapımını köyde nenelerimizden, büyüklerimizden öğrendik. Bu lezzeti de herkese tattırmak için kendi firmamızda üretmeye karar verdik. Bu iş tek başına yapılacak bir iş değil, birkaç kişiyle yapılabilecek zahmetli meşakkatli bir iş."