Tescilli lezzet olan Kayseri mantısı tarifi hem zor hem de tadına doyum olmayan yöresel yemeklerimizden biri. Davetlerin, bayramların, düğünlerin ve özel günlerin ağır yemeği olan Kayseri mantısının yapılışını adım adım anlattık. İşte "Bugün ne yemek yapsam?" diye araştıranlar için gerçek Kayseri mantısı tarifi ve malzemeleri...
KAYSERİ MANTISININ PÜF NOKTALARI
Kayseri mantısının diğerlerinden farkı şeklinin ufak olmasıdır.
Kayseri mantısında en önemli işlem hamurun 15-20 dakika dinlendirilmesi ve iyi yoğurulmasıdır. Fazla yoğrulmuş hamur dayanıklılığını yitirir az yoğrulmuş hamur güzel açılmaz. Bu nedenle kararında yapmak önemlidir.
İç harcın iyi karştırılması da lezzet açısından önemlidir. Gerçek Kayseri mantısında reydan da bulunur.
500 gram mantı için 2 litre kadar su kaynatılır. Köpüklenmeyi önlemek için kısık ateşte pişirme yapılır.
Normalden fazla kaynatmamak gerekir. Çünkü hamur özünü kaybeder ve dağılır. Pişen mantı ocaktan alındıktan sonra üzerine iki bardak soğuk su dökülür ve karıştırılır. Suyun fazlası süzülür ve mantı tabağa alınır.
KAYSERİ MANTISI MALZEMELER
1 yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 kâse yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
İÇ HARÇ MALZEMESİ
200 gr. kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
KAYSERİ MANTISI TARİFİ
Önce mantı hamurunu yoğurun. Sert ve pürüzsüz bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru bölerek bezelere ayırın. Bezelerin üzerini kurumaması için bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
Hamur dinlenirken mantı içini hazırlayın.
Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine birleştirilir.
Kayseri mantısı yağda salça kavurarak ya da makarna gibi haşlanarak iki şekilde pişirilir. Biz haşlamasını anlatacağız.
Mantının üzerini kapatacak miktarda kaynamış su ile birlikte tuz ilave edilir. Tencere kaynamaya başladıktan sonra bir kez karıştırlır ve kapağı kapatılır.
Ardından mantının diriliğine göre pişirilir. Süzülen mantı üzerine sarımsaklı yoğurt veya sumak gezdirilir. Afiyet olsun...