KADİR TEKİN
Türkiye'de pek çok kişi tereyağını buzdolabında saklamayı doğru yöntem sanıyor. Buzdolabı alışkanlığı, tereyağının yapısını ve kullanım kolaylığını düşündüğünüzden çok daha fazla etkileyebiliyor. Yıllardır mutfaklarda yapılan saklama hatası tereyağının tadını azaltabiliyor ve kıvamını bozabiliyor.
Tereyağı buzdolabına konulduğunda düşük ısı nedeniyle hızla sertleşiyor. Bu da özellikle kahvaltıda sürmeyi zorlaştırdığı gibi, yemek hazırlarken de pratikliği azaltıyor.
Peki, tereyağı oda sıcaklığında mı yoksa buzdolabında mı durmalı? Tuzlu tereyağı kısa süreli olarak oda sıcaklığında saklanabiliyor. Oda sıcaklığında saklanan tereyağının kıvamından dolayı hem sürülebilir formunu koruyor hem de yemeklerde daha kolay kullanılıyor.
Tereyağı buzdolabında uzun süre beklediğinde, buzdolabındaki kokuları çekme riski taşıyor. Bu durum hem tereyağının doğal aromasını bozabiliyor hem de yemeklere istenmeyen bir tat geçmesine yol açabiliyor. Bu nedenle tereyağı saklama kabının hava almayan yapıda olması çok önemli.