Tereyağından 30 kat şifalı fazla yağ! D, K2, A vitamini fışkırıyor, Hintliler ona bayılıyor

Tereyağının %99 oranında süt yağı içeren kısmı olan sade yağ olarak da bilinen Ghee yağı, son dönemlerde oldukça popüler. Peki Ghee yağının faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte ayrıntılar...

Yabancı dillerde 'Ghee' olarak bilinen sade yağ, Osmanlı da 'revgan-i sade' şeklinde tanınırdı. Günümüzde ise sade yağ veya saf yağ olarak biliniyor.

Aslında Ghee yağı, tereyağının, içinde doğal olarak bulunan süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılmış hali olarak karşımıza çıkıyor.

Arındırılmış tereyağı olarak geçen ghee yağı eski Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Hatta Hintliler bu yağı zaman zaman kutsal kabul etmiş dini ritüellerinde kullanmışlardır.

Ghee yağını yapmak ise çok çok kolay. 1 kilogram tereyağından 900 gram kadar Ghee yağı elde etmek mümkün.

Peki Ghee yağının faydaları nelerdir? Ghee yağı nasıl yapılır ve kullanılır? İşte merak edilenler...

GHEE YAĞININ FAYDALARI

Beslenme Uzmanı Dr. Rupali Datta, sade yağın tereyağına kıyasla daha uzun süre bozulmadan muhafaza edildiğini belirtiyor. Aynı zamanda ghe yağı , A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden de oldukça zengin yağlar arasında yer alıyor.

Ghee doğal ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Başta sporcular olmak üzere gün içinde daha fazla bedensel enerjiye ihtiyaç duyan herkes sade yağdan faydalanabilir.

Bağırsak duvarını koruma işlevine sahip bütirik asit içeriğinden dolayı sade yağ, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenler.

İçeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sebebiyle düzenli ghee tüketimi, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Serbest radikal oluşumunu engelleyerek yaşlanma belirtilerini geciktirir

Ghee'nin yüksek yanma noktası ve zengin lezzeti, birçok yemekte kullanılmasını sağlar. İşte ghee yağını kullanmanın bazı yaygın yolları:

PİŞİRME VE KIZARTMA:

Yüksek yanma noktası sayesinde ghee, yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Bu nedenle kızartma ve yüksek ısıda pişirme için uygundur. Sebze, et veya deniz ürünlerini kızartmak veya sotelemek için kullanabilirsiniz.

Hamur işleri:

Ghee, hamur işlerinde tereyağı veya diğer yağların yerine geçebilir. Kurabiyeler, kekler, ekmekler ve diğer hamur işlerini yaparken ghee kullanarak lezzet katabilirsiniz.

Ghee'nin bazı insanlar tarafından cilt ve saç bakımında kullanıldığı rapor edilmiştir. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapmak ve uygun kullanım yöntemlerini öğrenmek önemlidir.

Ghee, sebzeleri, etleri veya baharatlı karışımları sotelemek için harika bir seçenektir. Yemeklere zengin bir lezzet katar.