Tereyağında pişirilen ayvanın mucizevi faydası

Ayva kış meyveleri arasında vazgeçilmezdir. Hem yaprağı hem çekirdeği hem de kendisiyle şifa deposu olan ayva birçok hastalığa şifa oluyor. İşte ayvanın bilmediğiniz faydaları...

Ayva, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle kalpten mideye kadar birçok hastalığa şifa oluyor. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Karadeniz, ayvanın faydalarını şöyle sıraladı:

“Meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir.

Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır.

Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir.

Harareti ve ishali keser.

Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.

Vücudun gelişmesine yardım eder.

Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.

Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.

Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir.

Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.

Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir.

Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.”