Tencere ve bıçak seçimine dikkat! Domateste lezzet bırakmıyor

Domates ne kadar olgun olursa buzdolabına o kadar iyi dayanır. Domatesi salatada veya yemekte kullanmak için en az yarım saat önce dolaptan çıkarılmalıdır. Uzmanlar, domatesleri genelde dolapta saklamayı tavsiye etmiyor. Pizzadan çorbaya ketçaptan salataya kadar her alanda kullanılan domatesin lezzetini ikiye katlayan önerileri derledik. İşte domatesle ilgili bilinmeyenler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Domatesle ilgili birkaç püf noktası hem lezzeti ikiye katlıyor hem de domatesi ziyan etmekten kurtarıyor. Domatesi pişirirken baharat ve tencere seçimi büyük bir öneme sahip. Asitli olan domatesle ilgili hiç bilinmeyen püf noktaları derledik.

DOMATESE EN ÇOK YAKIŞAN BAHARATLAR

Fesleğen, kekik, biber, dereotu otu, kekik, sarımsak, defne yaprağı, kereviz tohumu, susam tohumu, tarhun, frenk soğanı ve maydanoz gibi baharatlar ve yeşillikler domatesin lezzetini ikiye katlar.

DOMATESLE İLGİLİ TÜYOLAR

Domates pişirirken alüminyum tencere kullanmaktan kaçının. Alüminyum, domatesin asidiyle olumsuz reaksiyona girer. Alüminyum kullanıldığında pişen domatesin hem rengi hem de acılığı azalır. Ayrıca, alüminyumun bir kısmı gıda tarafından emilecek ve domateslerdeki asit, alüminyum tencerenin çukurlaşmasına ve kararmasına neden olacaktır.

Domatesleri düz kenarlı bir bıçakla dilimlediğinizde, domates etinin ezilmesini ve zedelenmesini önlemek için bıçağın çok keskin olduğundan emin olun. Domatesleri dilimlemek için düz kenarlı bir bıçağa göre iyi bir tırtıklı bıçak tercih edin.

Doldurmadan önce, içi oyulmuş domatesleri baş aşağı çevirerek yaklaşık on dakika kadar süzülmelerini sağlayın. Doldurulmuş domatesler çörek tepsisinde pişirildiğinde stabilite artar.

Asitliği dengelemek için domateslerinize biraz şeker ve tuz ekleyebilirsiniz, bu da lezzeti artıracaktır.

Asitliği gidermek için marinara sosuna şeker yerine rendelenmiş havuç eklemeyi tercih edebilirsiniz. Sosun içinde havuç parçalanarak herhangi bir tat katmadan tatlılık verir. Ayrıca bir galon domates sosu başına çeyrek çay kaşığı kabartma tozu asitliği azaltmaya yardımcı olacaktır.

Domatesin güçlü asit içeriği nedeniyle bazı yemeklerin pişmesi doğal olarak daha uzun sürebilir. Örneğin, pişirme sırasında fasulyeye domates eklemek, pişirme süresinin yüzde 20'ye kadar uzamasına neden olabilir.

Tüm domates çeşitleri sağlıklı olmasına rağmen çiğ olarak tüketilmesi en uygun olan domates, kiraz ve üzüm domatesidir.

Tek seçeneğiniz konserve domatesse ve sahip olduğunuz tek şey yumuşak, süpermarketteki taze domatesse, onları pişmiş yemeklerde kullanmak daha iyi olabilir.

Kahvaltıda portakal suyu içmenin 5 faydası! Sadece C vitamini değil...