Çay neredeyse her evde ve her gün tüketilebiliyor. Ancak daha lezzetli bir çay tüketebilmek için kireçlenmeye dikkat edilmeli. Çaydanlıkta zamana bağlı olarak kireçlenme oluşabilir. Bunun sonuncunda ise tüketilen çayın da kalitesi düşebilir. Bazı yöntemler sayesinde kireçlenme kolay bir şekilde temizlenebilir.
ÇAYDANLIK KİREÇLENMESİNİ TEMİZLEME YÖNTEMLERİ
Çaydanlık kireçlenmesi bazı yöntemler sayesinde kolay bir şekilde temizlenebiliyor. Nitekim söz konusu yöntemlerden bazıları şu şekilde sayılabilir; limon tuzu, limon ve karbonat.
LİMON TUZU
Demliğin dibini kapatacak bir şekilde limon tuzu eklenir. Devamında limon tuzunun üstüne su eklenir. Kireçli çaydanlık yarısına kadar su ile doldurulduğunda kaynatmaya başlanır. Yoğun kireç bulunan çaydanlıkların ortalama 20 dakika kaynatılması tavsiye ediliyor. Kireçler çözülmeye başladığında ocak kapatılır ve bir fırça yardımıyla çaydanlıktaki kireçler temizlenir. Akabinde çaydanlık soğuk su ile durulanır ve kurumaya bırakılır. LİMON VE KARBONAT
Temizlenmesi gereken çaydanlığa 1 paket karbonat dökülür. Devamında 1 adet limon, birkaç parçaya kesilir ve karbonatın üzerine eklenir. Akabinde çaydanlığın yarısı su ile doldurulur. Eğer su çok fazla doldurulursa, kaynama esnasında taşma problemi ortaya çıkabilir. Çaydanlık kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kireçler dakikalar içerisinde çözülebilir. Bu sayede kolay bir şekilde çaydanlık kireçlerden arınmış olur.