Telefonla tuvalete girenler yandı! Bağırsakları kitliyor, uzmanı açıkladı

Hemoroid ve bağırsak problemlerinin yaşanma sıklığı günden güne artıyor. Akşam'dan Sena Parlar'a açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Celalettin Haksal, hareketsiz yaşamın hemoroidi tetiklediğini vurguladı. Peki hemoroide yakalanma riski en fazla olan grup hangisi? Bağırsaklar ikinci beynimiz mi? İşte bağırsak sağlığı hakkında tüm merak edilenler ve cevapları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sena PARLAR

Akşam'dan Sena Parlar'a hemoroid ve bağırsak sağlığı hakkında merak edilenleri açıklayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Celalettin Haksal, bir saat boyunca oturmanın ve lavabo ihtiyacını ertelemenin bağırsakları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Peki bağırsakları korumanın yolları neler?

Hemoroidi tetikleyen faktörler arasında stres, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam bulunuyor. Peki uzmanların hemoroid tavsiyeleri neler?

Bağırsaklar ikinci beynimizdir görüşünü bir uzman olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Açıkçası ben de bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu düşünenlerdenim. Bağırsaklarımızın hücre yapısı ve etken maddeleri beynimiz ile benzerdir. Bu benzerlik nedeniyle bağırsaklarımız da hatırlayabilir, hissedebilir ve karar verebilir. Bağırsaklarımız besinlerin sindirimini gerçekleştirdikten sonra, yararlı maddelerin emilimini ve zararlı maddelerin atılımını sağlar. Bağırsak duvarında sinir hücreleri bulunmaktadır. Bunlar sinir sistemi maddelerinin iletimini sağlar, bazı hormonların ve koruyucu salgıların dengesini sağlar. Tüm bu olaylar nedeniyle bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu düşünmekteyim.

Hemoroidsiz bir yaşam için sağlıklı beslenmek yeterli midir? Ek tavsiyeleriniz var mıdır?

Sağlıklı beslenmek en önemli ayağını oluşturmaktadır. Özellikle her gün düzenli olarak 1.5 litre su içilmeli. Dengeli beslenmek gerekli. Unutulmamalı ki hayatta her şey denge üzerine kuruludur. Toplumda son zamanlarda sık görülmesinin en önemli nedeni ise tuvalete cep telefonuyla girilmesi. Bu olay tuvalette kalma süresini uzatmaktadır. Dolayısıyla hemoroid hastalığının görülme sıklığı artmaktadır. Sandalye de veya koltukta 1 saatten fazla kalkmadan oturulmamalı ve tuvalet ertelenmemeli.

Hemoroide en yatkın prototipi çizer misiniz? Mesela obez veya aşırı zayıf... Kimler hemoroid sorunu yaşıyor?

Obez, abur cubur yiyen, sadece protein ile beslenen, gebe ve sedanter yaşayan yani hareketsiz bireyler. Hemoroid genç erişkin yaşlarda görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Halkın %30'unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranı daha da artmaktadır.

Araştırmalar bağırsak sağlığı ve yaşam süresi arasında bağlantı olduğunu ifade ediyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Yapılan araştırmalar bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi, otoimmün hastalıklar, sindirim sistemi sorunları, kalp-damar hastalıkları ve kanser arasında bağlantılar olduğunu gösteriyor. Bağırsakta yaşayan mikroorganizma çeşitliliğinin artması genel sağlığı olumlu etkiliyor. Araştırmalar, bağırsaktaki mikroorganizma türlerinin sayısının fazla olmasının diyabet ve enflamasyon gibi sorunların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu durum da yaşam süresinin de uzadığını düşünmekteyim. Dolayısıyla böyle bir bağlantı olduğu görüşüne katılıyorum.

Siz bağırsaklarınızı nasıl koruyorsunuz?

Öncelikle her gün en az 1.5 litre su içiyorum Dengeli beslenmeye çalışıyorum. Tuvalete her gün aynı saatte girip uzun süre kalmamaya çalışıyorum. Uzun süre sabit pozisyonda oturmamaya çalışıyorum. Ve düzenli spor yapmaya çalışıyorum.