KADİR TEKİN
Tel helvası tarifi merak ediliyor. Bayburt, Erzurum ve Sivas yöresinde bilinen tel helvası karlı havaların olmazsa olmazıdır. Peki, tel helvası nasıl yapılır? Bu tatlıda malzeme az ama kıvamını tutturması zor.
Özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında yapılan tel helvası pişmaniyeye benzetilir. Yüzyıllık geleneksel lezzet olan tel helvası tarifini sizler için derledik.
TEL HELVASI TARİFİ MALZEMELER
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Yarım limon suyu
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
TEL HELVASI TARİFİ
Tel helvasının ilk aşamasında su ve şeker kaynatılıyor, ardından da limon suyu katılarak kıvam alması sağlanıyor.
Elde edilen şerbet, büyük bir tepsiye dökülerek soğuk havada kar üzerinde macun kıvamına getiriliyor.
Yoğrulan macun, odanın ortasına kurulan siniye alınarak kavrulmuş unla, tel tel olana kadar çekiliyor. (Tereyağında kavrulmuş un)
TEL HELVASININ PÜF NOKTASI
Tel helvası için ne kadar soğuk olursa o kadar iyi olur.