AA
Tekirdağ'ın tescilli lezzetlerine bir yenisi eklendi. Hayrabolu tatlısı, mahreç işareti ile tescil almaya hak kazandı. Peki, Hayrabolu tatlısı nasıl yapılır, Hayrabolu tatlısının püf noktası nedir? Hayrabolu tatlısının ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir. İşte tescilli lezzetin tarifi...
AA'da yer alan habere göre 12 Ocak'ta coğrafi işaret başvurusu yapılan Hayrabolu tatlısı coğrafi işaret aldı.
Tekirdağ köftesi, Karacakılavuz Dimi dokuması, Malkara eski kaşar peyniri, Tekirdağ peynir helvası, Tekirdağ yapıncak salamura asma yaprağı ve Velimeşe bozası olmak üzere tescilli ürünlerine Hayrabolu tatlısı da eklendi.
Hayrabolu tatlısı ile, Tekirdağ'ın coğrafi işaretli ürün sayısının 7 olduğunu aktaran Trakya Kalkınma Ajansı(TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya'nın ürün sayısı 20'ye yükseldiğini söyledi.
HAYRABOLU TATLISININ PÜF NOKTALARI
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır.
1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
Hayrabolu tatlısı, pişirilip kurutulmuş ve şerbetli olarak iki şekilde satışa sunuluyor.
HAYRABOLU TATLISI İÇİN MALZEMELER
8 yumurta
1 kg tuzsuz peynir
250 gr irmik
250 gr un
2 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için:
1250 gr su
1 kg toz şeker
HAYRABOLU TATLISI YAPILIŞI
Hayrabolu tatlısı tarifinde en önemli şey peynirin kalitesi. Peynir kıyma makinesinde, makine yoksa elle yumuşatılır. İçine 8 yumurtanın 2'sinin akı ayrılarak hepsi kırılır.
Unla irmik beraberce, karbonatla birlikte yoğrulur. Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.
Piştikten sonra tatlılar kaynamakta olan şerbetin içine kepçe ile içerisine atılır. 20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.