Tehlike saçan 4 gıda! Zehirliyor

Asitli içecekler, işlenmiş gıdalar, raf ömrü uzun besinler sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanlar ise market alışverişlerinde dikkatli olmak gerektiğini vurguluyor. Peki market alışverişinde hangi besinlerden uzak durmak gerekiyor?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

İşlenmiş gıdaların raf ömrünün uzun olması birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Doktorlar ise market alışverişinde belli başlı şeylerden uzak durun uyarısında bulunuyor. Cips, kola, şekerli gıdalar... Peki market alışverişinde hangi besinlerden uzak durmak gerekiyor? İşte o tehlikeli gıdalar...

1-PLASTİK AMBALAJLARDA MUHAFAZA EDİLEN BALIK

Sardalya, ton balığı gibi birçok balık türünün plastik ambalajlarda muhafaza edilmesi, birçok sorunu beraberinde getiriyor. Sağlık olarak plastiğin zararlı olmasının dışında aynı zamanda içerisinde bulunduğu muhafaza şekli de önemlidir. Balıkların, yağ içerisinde beklemesi daha sağlıklıdır. Tuzlu su içerisinde saklanan balıklar, hexamethylenetetramine adlı bir kimyasal içerme ihtimali nedeniyle birçok ülkede yasaklanmıştır.

2-FÜME YİYECEKLER

Sağlıklı beslenme listelerine son zamanlarda en çok dahil olan yiyeceklerden olan füme gıdalar, doğru olarak muhafaza edildiğinde sağlıklı olabilir. Fakat füme tadını veren farklı yöntemler kullanılması, bu yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Lezzet yoğunluğu sağlayan fenol ve formaldehit gibi kimyasalların kullanıldığı füme yiyecekleri tercih etmemek önemli. Bunun için aldığınız ürünlerde "doğal olarak fümelendiğine" dair bir ibareye dikkat edebilirsiniz.

3-JELİBONLAR

Jelibonların, yapımında kullanılan yapay tatlandırıcılar ve renklendiriciler sağlığınızı tehdit ediyor. Ayrıca kükürtdioksit gibi koruyucuların kullanılması tehlikeyi daha artırıyor. Hem çocukların hem de yetişkinlerin oldukça sevdiği bu lezzeti, doğal meyve suları ile yapabilmenizin de birçok yolu bulunuyor. Bu sayede bu lezzetten kaçmanıza gerek kalmaz.

4-MISIR GEVREĞİ

Son yıllarda ülkemizde de en favori kahvaltılıklardan biri olan mısır gevrekleri, aslında mısırın faydalarından oldukça uzak bir şekilde paketlenerek bize sunuluyor. Muhafazası için mısır gevreklerinin hazırlanırken kullanılan şeker ve yağ vücudunuza birçok zarar verirken aynı zamanda kilo almaya da yol açıyor.