Merve Kantarcı Çulha
Tavuk tüketilmesinden 2 ila 48 saat içerisinde tavuk zehirlenme belirtileri meydana gelebilir. Peki, tavuk zehirlenmesi şüphesinde ne yapılmalı?
Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, vatandaşın tavuk zehirlenmesi konusunda tüm merak ettiği soruların cevabını verdi.
Tavuk zehirlenmesi belirtileri neler?
Özellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve eklem ağrıları gelişebilir. Hafif vakalarda kişi bunu ayaktan atlatabilir ama orta ve ağır vakalarda, bakterinin yoğunluğuna ve zehirlenme derecesine bağlı olarak semptomlar çok ağır olabilir. Mutlaka bir hastaneye gitmek gerekir ve bazı kişilerin hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekebilir. Ağır vakalarda bazen ölümcül olabilmektedir.
Tavuk veya diğer gıdalara bağlı zehirlenmelerde yapılacak ilk iş nedir?
En yakın sağlık kurumuna başvurmaktır. Bu, sağlık ocağı veya bir hastane olabilir. Çünkü vakalar hafif, orta veya ağır seyredebilir. Eğer kişinin immün sistemi bozuksa, yaşlıysa veya kronik hastalığı varsa semptomlar ağır seyredebilir. "Bekleyip geçer, bir şey olmaz" dememek gerekir. Mutlaka hastaneye gidip araştırılması, gerekli tetkiklerin yapılması ve gerekirse hastaneye yatırılarak antibiyotik, serum tedavisi ve ateş düşürücü ilaçların kullanılması gerekir.
Zehirlenmeye karşı ayran iyi gelir mi?
Eğer hafif vaka ise ve hastaneye gitmek istemiyorsak istirahat etmemiz gerekir. Bol sulu gıda ve bol sıvı tüketmemiz gerekir. Özellikle tansiyon düşüklüğü olabileceği için tuzlu ayran, tuzlu bisküvi tercih edilmelidir. İstirahat edilmesi önemlidir. Bu süreçte 1-2 gün içerisinde acılı, biberli, baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. Hazmı kolay, sulu ve protein değeri yüksek gıdaların tüketilmesi daha yararlı olur.
Tavuk alırken nelere dikkat edilmeli?
Alınan tavukta son kullanım tarihine bakılmalı, renk değişikliği veya koku olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Alınan yer de önemlidir. Özellikle merdiven altı tabir edilen yerlerden alınan tavuklarda hastalık riski daha yüksektir.
Hijyen kuralları çok önemlidir. Kişinin ellerinin temiz olması, en az 20 saniye sabunlu suda yıkaması gerekir.
Kesim tahtası ve bıçak mutlaka temiz olmalı, sıcak su ve gerekirse deterjanlarla yıkanmalıdır.
Tavuk bilinen ve güvenilir yerden alınmalıdır. En iyisi, bilinen bir kasaptan temin etmektir.
Yol kenarında, merdiven altında satılan ve tarihi bilinmeyen tavuklar tüketilmemelidir.
Tavuk tüketirken mutlaka iç sıcaklığının 75 dereceye ulaşması gerekir. Ayrıca tavuğun her tarafının eşit şekilde pişmesi son derece önemlidir.
ALO 174 İHBAR HATTINI ARAYIN
Tüketicilerin zehirlenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma ise şüpheli durumlarda ne yapılması gerektiğini şu sözlerle anlattı:
"Güvenilir markaları tercihe etmeli. Bir işletmeye gittiği zaman aslında kasanın arkasında oranın yasal belgeleri asılıdır. O işletmenin deneme daire kayıt belgesi, olay belgesi veya aldığı ruhsat şöyle göz ucuyla en azından bir kontrol edilebilir. Garsonların tavrı, masa hijyeni veya tuvalet temizliği gibi alanlar o yerin temizliğiyle ilgili bilgi verebilir. Ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir. Şüpheli durumlarda tüketiciler ALO 174 ihbar hattını arayabilirler."