Merve Kantarcı Çulha
Kocaeli'de 648 kişinin yediği tavuk dönerden zehirlenmesi birçok kişiyi korkuttu. Peki, tavuk zehirlenmesi neden olur? Tavuk zehirlenmesine salmonella bakterisi neden oluyor.
Salmonella, tavuğun bağırsaklarında doğal olarak bulunabilir. Kesim sırasında bu bakteri etin yüzeyine bulaşabilir. Eğer doğru şekilde pişirilmezse veya mutfakta hijyen kurallarına uyulmazsa, insanlara bulaşabilir.
SALMONELLA NEDEN TEHLİKELİDİR?
Çünkü çiğ veya az pişmiş tavukta görünmez, koku yapmaz ve tat değişimi oluşturmaz. Ama mide-bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir.
PEKİ, NE YAPMALI?
1. Tavuk iyice pişmeli:
İç sıcaklığı en az 75°C olmalı. Piştiğinde eti tamamen beyaz olmalı, pembelik kalmamalı.
2. Çiğ tavukla temas eden her şeyi temizle
Kesme tahtası, bıçak, tezgâh ve eller mutlaka sıcak su ve sabunla yıkanmalı.
3. Tavuk suyunu bulaştırma
Çiğ tavuk paketlerinden akan sıvılar buzdolabında diğer gıdalara değmemeli.
4. Pişmiş ve çiğ tavuğu ayır
Aynı tabağa koyma. Aynı maşa, kaşık vs. kullanma.
Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden uzak dur.
Özellikle çocukların sürüngen veya kuşlarla temasını sınırla. Temas sonrası eller mutlaka yıkanmalı.
SALMONELLA NASIL BULAŞIR?
Çiğ veya az pişmiş gıdalardan bulaşır.
Özellikle çiğ tavuk, yumurta, et ve deniz ürünleri en yaygın kaynaklardır.
Pastörize edilmemiş süt veya süt ürünleri de risklidir.
Temiz olmayan sulardan içme veya bu suyla yıkanmış sebzeleri tüketme.
Yeterince yıkanmamış sebzeler/meyveler bakteriyi taşıyabilir.
Özellikle sürüngenler (kaplumbağa, yılan), kuşlar ve bazı evcil hayvanlar salmonella taşıyabilir. Bu hayvanlarla temas sonrası elleri yıkamamak bulaşa neden olabilir.
İNSANDAN İNSANA BULAŞIR MI?
Nadir ama mümkündür. Özellikle tuvalet sonrası ellerin iyi yıkanmaması durumunda.
SALMONELLA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ateş
Karın ağrısı
İshal (bazen kanlı)
Mide bulantısı / kusma
Genellikle 6-72 saat içinde ortaya çıkar, birkaç gün sürebilir. Bağışıklığı düşük kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir.