Hilal Çakır
Sağlıklı ve lezzetli bir çay için çay suyunun sıcaklığı ılık olmalıdır. Dem bekledikçe acılaşır. Bu nedenle demleme süresi çok önemlidir. Peki kıpkırmızı ve mis kokulu çay nasıl demlenir?
Şu çok önemli. Önce alt demliğimizdeki su kaynamalı. Ve üst demliğimize kaynar suyu ilave etmeliyiz. Onun üzerine çayımızı ilave etmeliyiz. Bu konuda çok karışıklık oluyor. Önceden demleyenler oluyor, çayı yakıyor, tadını bozuyor. Bu kriter çok önemli. Tabii ki porselen demlik veya bakır demlik çok çok önemli bu konuda.
ÇAY NEDEN ACI OLUR?
Çayın demlenme süresi uzarsa, içerisindeki tennin isimli madde daha fazla sirayet eder ve böylelikle çayın acılaşmasına yol açar. Ayrıca, çay demleme esnasında suyun sıcaklığının da aşırı fazla veya düşük olmaması gerekmektedir.
Su fazla sıcaksa eğer çay yapraklarını haşlar. Bunun sonucu olarak çay aromasını kaybeder ve tadı acımsı olur. Soğuk su da çayın iyi dem almasını engeller ve olması gereken lezzeti vermez. Oolong veya siyah çay gibi yarı ve tam okside çaylar daha yüksek ısıdaki suyla demlenir.