AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı en sık tükettiğimiz C vitamini deposu meyvelerden biri de mandalina. Peki, tatlı mandalina nasıl anlaşılır? Mandalinanın tatlısı mı ekşisi mi daha vitaminli? Bu haberimizde bu soruların cevabını konuşacağız.
TATLI MANDALİNA NASIL ANLAŞILIR?
Bakmamız gereken ilk şey mandalinanın rengi. Eğer mandalina koyu turuncu ise genellikle tatlı, yeşil veya sarı ise genellikle ekşidir.
Bir diğer bakmamız gereken şey ise mandalinanın kabuğu. Kalın kabuklu mandalinalar daha tatlı iken ince kabuklular daha ekşi olmaktadır.
Rengi ve kabuğu kadar mandalinanın ağırlığı da tadını belirlemektedir. Olgun ve tatlı bir mandalina ekşi mandalinaya göre daha ağır olmaktadır.
TATLI MANDALİNANIN FAYDALARI
Tatlı mandalina ile ekşi mandalina arasında sağlık açısından belirgin bir fark yoktur; her ikisi de faydalıdır. Ancak bazı ayrıntılar göz önünde bulundurulabilir.
Mandalinayı fazla yemek bazı sağlık sorunlara sebep olabilir. Mandalinada bulunan sitrik asit mide asidini artırarak midede sorunlara yol açabilir. Ekşi mandalinada daha fazla asit bulunmasından dolayı fazla tüketimde diş minelerine de zarar vermektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini içerir ve enerji verir
Sindirim sağlığını destekler
Cildi güzelleştirir
Kalp sağlığını korur
Kolesterolün düzenlenmesine katkıda bulunur
Stres azaltıcı etkisi vardır
Göz sağlığına iyi gelir
DİYABET AÇISINDAN DİKKAT!
Tatlı mandalina hem yetiştirici hem de lezzetli bir meyvedir. Ancak şeker içeriği nedeniyle fazla miktarda tüketmekten kaçınılmalıdır, özellikle şekerin dayanıklılığı veya diyabet gibi durumlar söz konusuysa. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak dengeli şekilde tüketilmesi önerilir.
EKŞİ MANDALİNANIN FAYDALARI
Ekşi mandalina genellikle tatlı mandalinadan daha az şeker içerir. Bu, kan şekeri dengesini daha iyi kontrol etmek isteyenler için kazançtır. Diyabet belirtileri veya düşük şeker içeriğine dikkat etmeyen bireyler için daha uygun bir seçenek olabilir.
Ekşi türler, genellikle C vitaminleri açısından daha zengin olabilir. Bu durum bağışıklığı güçlendirir.
Lif içeriğiyle sindirimi kolaylaştırır.
Ekşi mandalina, vücuttan arındırmaya yardımcı olan bir detoks meyvesidir.
Cilt sağlığını destekler
Ekşi mandalina, cilt lekelerinin görünümünün değişmesine yardımcı olabilir.
Ekşi tadı, mide asidini uyararak iştah açıcı bir etki yapabilir.
Düşük kalori içeriği ve asit yapısı, yağ metabolizmasını hızlandırabilir.
Ekşi mandalina kan basıncı düzenlemeye ve kalbe yardımcıdır.
Aşırıya kaçılmadığı sürece mide asitlerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Hafif mide rahatsızlıklarını yatıştırıcı etkisi olabilir.
Ekşi mandalina, koruma sistemini güçlendirir ve vücudun serbest radikallerinin zararlı etkilerinden koruyucu antioksidanlar içerir. Bu özellikler, yaşlanma belirtilerini geciktirir ve kronik hastalık riskini azaltır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Mide hassasiyeti veya reflü gibi sorunlar yaşayan bireyler ekşi mandalina tüketiminde ölçülü olmalıdır, çünkü fazla tüketildiğinde mide asitlerini artırabilir.
Dengeli bir şekilde tüketilmesi, faydalarını en üst düzeye çıkaracaktır.
Ekşi mandalina, özellikle düşük şeker içerikli ve yüksek C vitamini ile sağlıklı bir meyve seçeneğidir.