Tatlı krizini engelleyen 8 besin

Gün içerisinde tüketmekten vazgeçemediğimiz tatlılar kilo almanın en önemli nedeni. ''Yedikçe yiyesim geliyor, tatlı olmadan asla'' diye iç geçiriyorsanız bu haberimiz tam size göre. Tatlı krizi ile baş eden besinleri bir araya getirdik.

Birçok insan aldığı kilolar için tükettiği tatlıları suçlar. Hatta tatlı krizine bir türlü engel olamadığından yakınır. Şekerli besinlerin bağımlılığı artırdığı bir gerçek olsa da tatlılardan uzak durmak sanıldığı kadar zor değil.

Alem Dergisi'nde yer alan habere göre bası besinler gün içerisindeki tatlı krizini önlüyor. İşte tatlı krizini engelleyen 8 besin...

1. ELMA

Sayısız faydası bulunan elmayı günlük beslenmenize kesinlikle ekleyin! Gün içerisinde ani şeker ihtiyacı hissettiğinizde sadece 1 tane elma bunu fazlasıyla karşılayacaktır. Kan şekeriniz hızlı bir şekilde düzene girecektir. Buna elmanın içindeki krom elementi neden olmaktadır. Çünkü krom bedenki şeker ve kolesterol seviyesini düzenleyen bir elementtir. Dilerseniz dilimlediğiniz elma üzerine tarçın serperek de tüketebilirsiniz.

2. HURMA

Birçok tatlı tarifinde şeker yerine alternatif olarak kullanılan hurma, sağlık için de oldukça faydalıdır. Şekerden daha az seviyede kalorisi olan bu enfes besin aynı zamanda düşük glisemik indekse de sahiptir. Gün içerisinde tüketeceğiniz 5-6 tane orta boy hurma ile günlük şeker ihtiyacınızı komple karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda yüksek lif içeriği ile de sindirime yardımcıdır.

3. TARÇIN

Kan şekerimi düzenleyip şeker arzumu azaltan bir baharat önerisi istiyorum derseniz şüphesiz tarçını söylerim. Her mutfakta mutlaka bulunması gereken bu müthiş kokulu baharat, insülin seviyenizi kısa sürede dengeler ve bu sayede fazla şeker tüketme ihtiyacınız yok olmuş olur. Tip-2 diyabet tedavisinde uzmanlar tarafından ısrarla önerilmektedir. İsterseniz toz halini kahvenize ekleyebilirisiniz. Veya çubuk tarçınla 1-2 tane karanfil ekleyerek kaynattığınız elma dilimlerini çay olarak da tüketebilirsiniz.

4. BAL KABAĞI

Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan bir gıdadır ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede yavaş yavaş vücutta sindirilir ve böylece şekerin kana daha dengeli ve istikrarlı şekilde karışmasını sağlar. İster pişirerek ister haşlayıp salatalarınıza dilimleyerek, isterseniz de ince dilimler halinde kesip fırınlayıp tüketebilirsiniz.

5. TATLI PATATES

Doğal şekerler açısından zengin olan tatlı patates, şeker isteğiniz doğrudan yatıştırıcı özelliktedir. Normal patates tam bir nişasta halinde iken, tatlı patatesteki doğal şekerler çok yavaş şekilde kana karışır. Böylece kan şekeriniz aniden yükselmemiş olur. B, C, D ve A vitaminin en iyi kaynaklarındandır. 1 dilim pasta tüketmek yerine pişmiş bir tatlı patatese Hindistan cevizi yağı sürerek, çok az miktarda da himalaya tuzu ekleyerek kolaylıkla tüketebilirsiniz.

6. VANİLYA

Tatlı, çay ve kahveye en güzel aroma katan nedir derseniz kesinlikle vanilya diyorum. Sadece kokusunun bile insandaki şeker ihtiyacını bastırdığınız biliyor muydunuz? Ani tatlı krizlerinde vanilya özünü çay ya da kahvelerinize ekleyebilirsiniz. Kısa sürede bu isteğiniz yok olacaktır.

7. STEVİA

Paraguay'dan gelen bu bitki, son yıllarda doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Yani aynı tarçın gibi kan şekerini dengelemektedir. En önemlisi hiç kalori içermemesidir. Bu sebeple tatlı krizlerinde rahatlıkla tüketilebilecek bir bitkidir. İçeceklerinizde Stevia'yı tüketebilirsiniz. Çaylara, limonataya veya diğer içeceklerinize doğal olarak tatlandırmak amacıyla ekleyebilirsiniz.

8. FINDIK -FISTIK EZMESİ

Protein içeriği yüksek gıdaları tüketmek de şeker istediğinizi azaltmada kullanabileceğiniz bir diğer yoldur. Çünkü yine kısa sürede kan şekeriniz dengelenecektir. İçerisindeki sağlıklı yağlarla birlikte vücudunuza protein almanızı sağlar. Kükürt içeriği yüksek besinlerdendir ki bu da kaslarınız, cildiniz ve kemiklerinizde bulunan bir elementtir. Yaşla birlikte kükürt eksikliği cildin buruşmasına ve sarkmasına neden olur. Tam tahıllı bir dilim ekmek üzerinde birkaç tane çilekle birlikte tüketebilirsiniz. Unutmayın, günde sadece 2 yemek kaşığı kadar tüketmelisiniz.