AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Kırım Tatarlarının yöresel lezzeti olan peremeç, görünüş olarak cantık ve pişiye benzer. İçeriğinde kıyma karışımı eklenen peremeç, pişme aşamasındaki püf noktalarını sizler için bir araya getirdik. Doğru pişirildiğinde beş çaylarının yanı sıra akşam yemeği sofralarını da şenlendirir. Genellikle yoğurt ile servis edilen bu yöresel Tatar lezzet, hamur işi tariflerinde ilk sıralarda yerini aldı. İşte Tatar mutfağının parmak ısırtan lezzeti: Peremeç'in tarifi!
Bir su bardağı kefir
2/5 su bardağı un
Yarım çay kaşığı maya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
İç malzemeler;
40 gram az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
İsteğini kadar karabiber pul, biber ve tuz
Sos malzemeleri;
Bir adet orta boy domates
Yarım kesilmiş kuru soğan
Bir diş sarımsak
Kalan diğer maydanoz
GENEL YAPILIŞI;
Derin bir kasenin içerisine sıvı yap ve mayayı ekleyip karıştırın. Daha sonra un ve kefiri de ekleyip karıştırmaya devam ediniz. İstediğiniz ölçüde tuz ekleyin. Hamur kıvamına gelince üzerini temiz bir örtüyle kapatıp 30 dakika mayalanmasını bekleyin.
İç harcı kısmında pişmiş börek içi gibi hazırlayın. Karışımı soğumaya bırakın.
İç karışım soğurken üzerine yapacağınız sosu hazırlamaya geçin.
Domatesi, soğanı, maydanozu ve sarımsağı ince kıyım yapın. Tüm malzemeleri bir tavada pişirin.
Sonra mayalanmış hamuru pişi hamurundaki gibi parçalara ayırın.
Merdane yardımıyla açınız.
İçerisine soğumuş iç malzemeden az miktarda koyun.
Etrafından üste doğru hamuru katlayıp şekillendirin.
Tüm hepsi tamamlandıktan sonra derim bir tavaya bolca sıvı yağ ekleyin.
Peremeç'in dağılmaması için önce kıymalı tarafı kızgın yağa atın.
Hafifi pembeleşince çevirin.
Kızaran hamurları yağ çeken kağıdın üzerine koyun.
Sonra bir tabağa alıp sosu üzerine dökün servise hazır!
Afiyet olsun...