Taş Kağıt Makas dizisi değindi: Sosyal medyada gündem oldu! Alzheimer hastalığı önlenir mi?

Kanal D ekranlarında 28 Şubat 2024 tarihinde başlayan Taş Kağıt Makas dizisi, ''Alzheimer hastası hapse girer mi?'' konusuna değindi. Kısa sürede sosyal medyada adeta gündem olan konu, pek çok insanın ilgisini çekti. Öte yandan birçok insan, ''Alzheimer hastalığı önlenir mi?'' sorusunu da araştırabiliyor. İşte detaylar…

Kanal D ekranlarında 28 Şubat 2024 tarihinde izleyicilerin karşısına çıkan Taş Kağıt Makas dizisi, sosyal medyada adeta gündem olan bir konuya değindi. Çünkü Taş Kağıt Makas dizisinde Alzheimer hastalığı bir kez daha gündeme geldi.

TAŞ KAĞIT MAKAS DİZİSİ DEĞİNDİ

Taş Kağıt Makas dizisinde, Alzheimer hastası olan bir adam hatırlamadığı bir cinayet sebebi ile hapse giriyor. Sosyal medyada adeta gündem olan ve Taş Kağıt Makas dizisinin değindiği bu konu, Alzheimer hastalığını tekrardan ön plana çıkarttı. Bu nedenle pek çok vatandaş tarafından, ''Alzheimer hastalığı önlenir mi?'' sorusu da araştırılabiliyor. Peki Alzheimer hastalığı önlenir mi?

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR VE ÖNLENİR Mİ?

Yaygın görülen bir demans türü olan Alzheimer, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olarak biliniyor. Ayrıca hafıza, düşünce ve davranış fonksiyonlarında azalmaya sebep olan söz konusu hastalıkta, belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Başlangıç evresinde Alzheimer belirtilerinden bazıları şu şekilde sayılabiliyor;

Yeni öğrenilen bilgilerin hatırlanmasında güçlük.

Son olayları, isimleri ve yerleri unutmak.

Rutin günlük görevleri yerine getirmekte zorluk.

Plan ve organizasyon bozukluğu yaşamak.

Problem çözme yetisinde azalma.

Karar verme ve muhakeme yeteneğinde zayıflık.

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi bulunmadığı söyleniyor. Ancak ilaç ve semptomatik tedavi ve davranışsal uygulamalarla, söz konusu hastalığa yakalanan kişilerin anlama ve kavrama yeteneği ile davranışsal (giyinme, hijyen, banyo, yakınlarını tanıma gibi) bulgularında oluşan problemlerin azalmasında yardımcı olunabildiği söyleniyor.

UNUTKANLIK SORUNUNA KARŞI FAYDALI OLABİLEN 2 BESİN

Unutkanlık problemine karşı tüketilmesi tavsiye edilen bazı besinler bulunuyor. Söz konusu besinlerden ikisi şu şekilde, ceviz ve balık.

Ceviz: Omega-3 ve 6 yağ asitleri, kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor bakımından zengin olan ceviz, hafıza için öneriliyor. Çünkü unutkanlık riskinin azalmasında faydalı olabiliyor.

Balık: Omega-3 zengini olan balık, hafızanın güçlenmesinde faydalı olabiliyor. Bu sebeple unutkanlık problemine karşı yararlı olabiliyor.