Tarhana hamuruna o malzemeyi ekleyin! 3 yıl boyunca asla bozulmuyor

Tarhana hamurları, kış hazırlıklarının başlamasıyla birlikte yoğrulmaya başlandı. Domates, soğan, biber, maydanoz, yoğurt ve taze nane ile hazırlanan hamuru mayalamak için nohut kullanılırken, bozulmaması için tek püf noktası var. İşte ev yapımı mis gibi tarhananın yapılışı

Hilal Çakır

Kış için hazırlıklar kapsamında birçok evde tarhana yapımına başlandı. Tam bir şifa deposu olan tarhananın bozulmaması için tek püf noktası var. Hamuruna ekleyeceğiniz malzeme ile uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. İşte kış sofralarının vazgeçilmezi tarhananın hazırlanışı

SADECE 9 MALZEME YETERLİ

Rengiyle, kokusuyla ve tadıyla Anadolu mutfağının en sevilen tatlarından tarhananın yapımı için sadece 9 malzeme yeterli. Renginin daha yoğun kırmızı olması içinse kırmızı biberin miktarını arttırmak yeterli oluyor.

İlk etapta kullanacağınız malzemeleri hazırlayın.

Kapya biber ve domatesleri yıkadıktan sonra biberin pullarını temizleyip, her ikisini de iri iri doğrayın. Ardından 1 buçuk kilogram soğanı soyup, yine iri iri doğrayın.

Domates seçiminde armut domates, rengi ve az ekşi açısından tadının daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Büyük bir tencereye 1 su bardağı zeytinyağını koyduktan sonra üzerine kapya biber, domates ve soğanı da koyduktan sonra yarım kilogram haşlanmış nohutu üzerine yayın. Dolu dolu 2 yemek kaşığı tuz da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Biber, kabuğundan ayrılıncaya kadar tüm malzemeleri pişirin.

Biberler kabuğundan ayrıldığında pişmiş demektir. Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Sonrasında bir blender yardımı ile tüm malzemeleri püre haline getirin.

Haşlanıp, rondodan geçirilen malzemeleri bir kaba alıp, 750 gr kadar yoğurt üzerine ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un eklenerek hamuru poğaça kıvamına gelene kadar yoğurun.

3 YIL BOYUNCA ASLA BOZULMUYOR

Tarhana hamuruna 3-5 tane defne yaprağı ekleyip yoğurduğunuzda saklama süresinin ne kadar uzadığına inanamayacaksınız. Defne yaprağı, kuru bakliyatların güvelenmesini önleyerek daha uzun taze kalmasını sağlar.

Hamuru cam veya çelik bir kapta 7 gün bekletince yeterli ekşiliği sağlayabilirsiniz.

Sonrasında temiz bir sofra bezini serip, hamuru salona veya kapalı balkona bezeler halinde dağıtın. (2 saatte bir hamuru yayarak iyice kurumasını sağlayabilirsiniz.)

2 HAFTADA HAZIR

2 gün aralıklarla kurutulan hamurları biraz daha küçük parçalar haline getirerek, birkaç gün daha kurumasını bekleyin.

Ev yapımı bir tarhana yaklaşık 2 haftada kurur. 12 günün sonunda kuruyan hamurlar ufalanmaya başlar.

Tarhananın kısa sürede bozulmasıyla ilgili en yaygın olarak yapılan hatalardan biri de plastik poşetlerde saklamaktır.

Tarhanayı uzun süre güvenle saklamak, bayatlamadan afiyetle değerlendirmek için ağzı hava almayacak şekilde kapanan cam kavanozlarda içine 2 adet defne yaprağı koyarak, serin ve kuru ortamda muhafaza etmelisiniz.