Tarçın değil ama şekerin gizli ilacı bu çay! 1 hafta fermente ediliyor, zayıflatıyor

Şeker hastalığına doğal çözümlere bir yenisi daha ekleniyor. Kombucha çayını hazırlanma aşamalarını derledik. Bu çayın içerisine siyah çay da giriyor. Peki kombucha çayı nasıl hazırlanır?

Türkiye'de ve dünyada son yıllarda en fazla artış görülen hastalıkların başında diyabet yer alıyor.

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, insanların yedikleri ve içtikleri besinleri büyük oranda kısıtladığı için birçok kişi tarafından 'en kötü hastalık' olarak tanımlanmakta.

Diyabet nedeniyle yaşanan ani tansiyon krizlerinin önüne geçmek için en faydalı besinlerden biri ise kombucha çayı olarak öne çıkıyor.

ABD'nin Georgetown Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, kombucha çayının kan şekeri düzeylerini nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.

Uzmanlar tarafından yapılan deneye 12 kişi katılırken, tüm deneklere aynı görev verildi: Talimata göre tüm katılımcılar 4 hafta boyunca akşam yemeklerinden önce kombucha çayı içti. Deneyde ayrıca bir de kontrol grubu bulundu: Renk ve tat olarak benzer bir içecek içtiler ancak bu içecek sahte kombuchaydı.

Ortaya çıkan sonuçlar bilim insanları için de şaşırtıcıydı. Kombucha içen tüm deneklerin kan şekeri, normal seviyelerinin oldukça altına düştü. Böylece, bir ay kombucha içen deneklerin ortalama şeker seviyesi 164 miligramdan 116 miligrama kadar gerilemiş oldu. İkinci gruptaki insanlar içinse tüm göstergeler değişmeden kaldı.

KOMBUCHA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Malzemeler

1 litre içme suyu

5 yemek kaşığı şeker

3 poşet siyah çay (6 gram)

Kombocha kültürü

KOMBUCHA ÇAYI HAZIRLANIŞI:

1 litre suyu kaynatın.

Kaynattıktan sonra içine 5 yemek kaşığı şeker atın.

Ardından üzerine 3 poşet siyah çay ekleyin ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.

Oda sıcaklığına gelen çayı süzün ve içine kombucha kültürü ekleyin.

Yaklaşık 1 buçuk 2 hafta sonra fermente olduğunu çayınızın hazır hale geldiğini göreceksiniz.

Bu çayı ne kadar bekletirseniz ait oranı artar ve şeker oranı azalır.

Kombucha çayı hazır hale geldiğinde ister sade haliyle tüketin isterseniz de kuru meyveler ekleyerek tüketebilirsiniz.

KOMBUCHA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Kombucha diğer adıyla kombu çayı detoks etkisi yaptığı için diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilmektedir. Kombucha çayı kefir, yoğurt gibi faydalı probiyotikler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar Kombucha'nın metabolizmayı geliştirdiğini ve yağ birikimini sınırladığını gösterdi. Ara öğünlerde günde 1 kez tüketilebilir, hem bağırsak faaliyetleri düzene girer hem de yağ yakımı hızlanır.

KOMBUCHA ÇAYI FAYDALARI

Alerjik hastalıkların etkilerini hafifletmede büyük rol oynar.

Kombu çayını düzenli ve ölçülü şekilde içerseniz kısa sürede idrar yolu ve diğer enfeksiyon türlerinden kurtulabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış enfeksiyonlarından ve birçok hastalıktan korumanızı sağlar.

Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Özellikle bel bölgesinde oluşan yağlanmaları yok eder.

Özel olarak fermente edilen kombucha çayı kanserli hücrelerin yayılmasını engellemede etkilidir.

Hemoridi yok ettiği iddia edilmektedir.

Mide rahatsızlığı, şişkinlik ve gaz dahil olmak üzere kombu çayı içmenin hafif derecede nahoş ama tehlikeli olmayan yan etkileri var.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden uzmanlar "İlk defa içmeye başlayacaksınız yavaş yavaş başlayın. Önerilen kombu çayı dozu günde yarım fincandır ancak şişelerde olanlar çok daha büyük miktarlarda satılıyor" uyarısında bulundu.

Hekime danışmadan tüketmeyin

Bazı kişilerin ayrıca şeker içeriğinden dolayı kombucha'dan kaçınması veya ne kadar içtiklerini kontrol etmesi gerekebilir. Dahası kombu çayı canlı organizmalar içerdiğinden ve bazı markalar pastörize edilmediğinden, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve hamileler tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ebeveynler, çocuklarına vermeden önce mutlaka bir hekime danışmalı.