Suyun tüm minerali o bitkide... Sebzelerin şahı, rokayı sollayan vitamin

Suyun tüm minerali o bitkide... Sebzelerin şahı, rokayı sollayan vitamin Su teresi A, C, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum deposu olmasıyla besleyici özelliklere sahip. ABD tarım bakanlığınca su teresi en sağlıklı bitki seçildi.

HABER MERKEZİ

Besin değeriyle "dünyanın en sağlıklı sebzesi" ilan seçildi. Bağışıklığı güçlendiriyor, kemik sağlığını destekliyor ve kansere karşı koruma sağlıyor.

Sağlıklı beslenme ve doğal gıdalar son yıllarda her zamankinden daha fazla önem kazanırken, yapılan bilimsel araştırmalar yeşillikler arasında şaşırtıcı bir sonuca ulaştı. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından hazırlanan kapsamlı rapora göre, "su teresi" dünyanın en besleyici yeşilliği olarak ilk sırada yer aldı.

ARAŞTIRMADA 47 FARKLI YEŞİLLİK İNCELENDİ

USDA'nın 2014 yılında yayımladığı "Besin Yoğunluğu Endeksi" araştırmasında, 47 farklı sebze ve yeşillik vitamin, mineral ve antioksidan içeriği bakımından karşılaştırıldı. Sonuçta su teresi, A, C, E ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir açısından diğer tüm sebzeleri geride bırakarak 100 üzerinden 100 puan aldı. Bu oran, marul, maydanoz, ıspanak ve roka gibi popüler yeşilliklerin çok üzerinde bir değer olarak kaydedildi.

SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Uzmanlara göre su teresi, bağışıklık sistemini güçlendiren, kemik sağlığını destekleyen ve vücutta iltihap oluşumunu azaltan güçlü bir besin. Ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde hücre hasarını engelliyor, yaşlanmayı yavaşlatıyor ve kansere karşı koruyucu etki sağlıyor. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, düzenli su teresi tüketiminin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı da belirtildi.

Diyetisyenler, su teresinin düşük kalorili yapısı sayesinde diyetlerde rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. Lif bakımından zengin olması, uzun süre tok tutarak kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.

SU TERESİ NASIL YETİŞİR?

Su teresi, adından da anlaşılacağı üzere nemli toprakları ve su kenarlarını seven bir bitki. En iyi verim, sürekli nemli, kireçli ve organik maddece zengin topraklarda elde ediliyor. Ilıman iklimlerde yıl boyunca yetiştirilebilen su teresi, genellikle akarsu kenarlarında veya su dolu yataklarda yetiştiriliyor. Türkiye'de de bazı bölgelerde tarımsal üretimi yapılmaya başlandı.

Taze tüketilmesi gereken bu yeşillik, salatalarda, smoothielerde ve sandviçlerde kullanılabiliyor. Isıya dayanıklı yapısı sayesinde çorba, omlet ve garnitürlerde de değerini kaybetmeden pişirilebiliyor.

UZMANLAR GÜNLÜK TÜKETİMİ ÖNERİYOR

Beslenme uzmanı Dr. Mary Hartley, su teresinin düzenli tüketilmesinin genel sağlık açısından büyük fayda sağladığını belirterek, "Su teresi, vitamin yoğunluğu açısından hem marulu hem de ıspanağı geride bırakıyor. Günde birkaç yaprak bile bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli" ifadelerini kullandı.