ELİF ÇARMAN
Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle vücut bağışıklığı düşebilir. Vücut bağışıklığının düşmesiyle birlikte soğuk algınlıkları veya mevsim geçişlerinde öksürük gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal besinlerden yardım alabilirsiniz.
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan süt, kemiklerin güçlenmesine ve sağlıklı bir iskelet yapısının korunmasına yardımcı olur. Öte yandan süt, içerdiği protein ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Süt içmek sindirim sistemini düzenler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olan bal, vücuda enerji verir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal, soğuk algınlığı veya öksürük gibi rahatsızların etkilerini de hafifletir. Öte yandan zengin içeriği sayesinde bal, cilt için de oldukça faydalıdır.
Zengin antioksidan içeriğine sahip olan karanfil, vücudu zararlı serbest radikallerden korur. Öte yandan karanfil; antiseptik, ağrı kesici ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı etkili olabilir. sindirim sistemini rahatlatan karanfil, mide problemlerine karşı koruyucu bir etki oluşturarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
İltihap önleyici ve ağrı kesici özelliklere sahip bir bitki olan zencefil, sindirim sistemini düzenler. Öte yandan zencefil mide bulantısı, sindirim problemleri ve soğuk algınlığı gibi durumların tedavisinde de yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, zencefilin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de vardır.
İşte süt, bal, zencefil ve karanfil karışımının faydaları...
Zengin içerikleri sayesinde bal ve zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirir, karanfil ise enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
Zencefil ve karanfil tüketmek sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlık, mide şişkinliği gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Süt ise mideyi koruyarak sindirim sistemini düzenler.
Zencefilin ve karanfilin iltihap karşıtı özellikleri, kas ağrılarını ve eklem ağrılarını hafifletebilir.
Bitkisel bir karışım olan süt, bal, karanfil ve zencefil birleşimi bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı bünyeyi korur.
Malzemeler:
1 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı bal,
2-3 adet karanfil,
1 çay kaşığı taze zencefil rendesi.
Yapılışı:
Cezveye bir bardak süt koyarak kısık ateşte ısıtın.
Sütün kaynamamasına özen göstererek sadece ılıtın.
Süt ısınmaya başlayınca içerisine karanfil ve zencefil ekleyin.
Süt, karanfil ve zencefil karışımı bir müddet karıştırarak demleyin.
Süt karışımınıza son olarak bal ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Son olarak karışımı fincana dökerek içebilirsiniz.
Afiyet olsun.