Pratik poğaça tarifinde süt derdine son! Yumuşacık poğaçaların püf noktası soğuk fırın

Poğaça tarifinin olmazsa olmazlarından biri de süt veya yoğurttur. Ancak öyle bir poğaça tarifi var ki ne süte ne yoğurda gerek kalmıyor. Üstelik hazırlanan poğaçalar ise yumuşacık oluyor. Yumuşacık poğaçaların püf noktası ise soğuk fırında pişirmemek. Peki, süt kullanılmadan hazırlanan poğaça tarifi nedir? Süt kullanılmadan hazırlanan poğaça tarifinin püf noktaları neler? Yumuşacık kıvamıyla hazırlanan poğaça nasıl yapılır? Hadi mutfağa geçelim!

HATİCE GÖVENÇ

Yumuşacık hamur hazırlayarak puf puf poğaçalar yapmak püf noktalardan geçiyor. Genellikle poğaça tarifi denilince temel malzemeler arasında süt de yer alıyor. Ancak öyle bir tarif var ki süte gerek kalmadan poğaçaları yumuşacık yapıyor. Peki poğaça yaparken süt yerine ne kullanılır? Eğer süt kullanmadan yumuşacık ve puf puf poğaçalar yapmak istiyorsanız, bu tarifi mutlaka deneyin deriz.

YUMUŞACIK POĞAÇALARIN PÜF NOKTASI SOĞUK FIRIN

Süt kullanılmadan yapılan poğaça süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti olanlar için mükemmel bir alternatif olabilir. Süt kullanılmadan hazırlanan poğaça tarifi nedir? Süt kullanılmadan hazırlanan poğaça tarifinin püf noktaları neler? Yumuşacık ve puf puf hazırlanan poğaça nasıl yapılır? İşte süt kullanılmadan yumuşacık ve puf puf poğaçanın püf noktaları...

SÜTE GEREK KALMAYAN POĞAÇA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Ilık su, maya ve şekerin birleşimi hamurun kabarmasını sağlar.

Çok fazla un koyarsanız hamur sertleşir, az koyarsanız yapışkan olur.

Hamuru iyice yoğurursanız daha yumuşak poğaçalar elde edersiniz.

Mayalanma süresine mutlaka uyun, acele etmeyin.

Soğuk fırına poğaça koymak kabarmasını engeller.

SÜTE GEREK KALMAYAN POĞAÇA TARİFİ

Malzemeler: (Yaklaşık 10-12 adet poğaça için)

1 su bardağı ılık su,

1/2 su bardağı sıvı yağ,

1 yemek kaşığı toz şeker,

1 tatlı kaşığı tuz,

1 paket instant maya,

4 su bardağı un,

1 adet yumurta,

İç harcı için: (İsteğe Bağlı)

Beyaz peynir veya lor peyniri,

Maydanoz (İnce doğranmış),

Kaşar peyniri, zeytin veya patates püresi de kullanılabilir.

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı,

1 tatlı kaşığı sıvı yağ (Parlaklık verir),

Susam veya çörek otu (isteğe bağlı),

SÜTE GEREK KALMAYAN POĞAÇA NASIL YAPILIR? ADIM ADIM TARİFİ...

Ilık suyu (Çok sıcak olmamalı, elinizi yakmayacak ılık sıcaklıkta olmalı) bir kaba alın ve içine şekeri ve mayayı ekleyin, karıştırın.

Yaklaşık 5-10 dakika bekleyin. Maya aktif hale gelince kabarcıklar oluşturur.

Bir kaba unun 3,5 su bardağını alın.

Ortasını havuz gibi açıp maya karışımını, sıvı yağı, tuzu ve yumurta beyazını ekleyin.

Tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.

Kalan unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

Hamurun üzerini streç film veya temiz bir bezle örtün.

Ilık bir ortamda yaklaşık 45-60 dakika kabarması için bekleyin.

Mayalanan hamurdan küçük top şeklinde parçalar koparın.

Elinizle açın, içine istediğiniz harcı koyun (Peynirli, kaşarlı vb.).

Kenarlarını kapatıp yuvarlak veya uzun poğaça şekli verin.

Şekil verdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin.

Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımını sürün.

Çörek otu veya susam serpebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun!