Susamlı Kandil Simidi tarifi nasıl, malzemeleri neler? Lezzetli popüler yumuşak Kandil Simidi nasıl yapılır, tarihçesi nedir?

Simit, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan susamlı, lezzetli bir bisküvidir. Kandil ise Müslüman takviminde beş kutsal akşamın adıdır. Kandil gecelerinde yapılan ibadetler ve duaların ardından ikram edilmek üzere kandil simitleri dağıtılır. İnanılmaz gevrek bir kabuğa sahiptir ve çoğu zaman tono olmasına rağmen, genellikle etkileyicidir! En önemli kural, hazırlandığı gün tüketilmesidir. Gerçek simitler büyük taş fırınlarda yapılır. Tercihe göre susamlı yapılan Kandil simidinin tarihçesi nedir, nasıl yapılır, malzemeleri neler? Detaylar haberimizde.

Kandil simidi, mübarek kandil gecelerin vaz geçilmezleri arasında yer alması ile birlikte yapılışı ve tarifi bugünlerde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Söz konusu internet aralarında "Susamlı Kandil Simidi tarifi nasıl, malzemeleri neler? Lezzetli popüler yumuşak Kandil Simidi nasıl yapılır, tarihçesi nedir?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik. İşte susamlı kandil simidinin yapılışı, malzemeleri ve tarihçesi...

Kandil Simidi, Kandillerde yenen geleneksel bir Türk yiyeceğidir. Kandil, minarelerin aydınlatıldığı ve özel duaların yapıldığı beş mübarek geceden biridir: Mevlit, Regaip, Miraç, Berat, Kadir. Kandillerde halka şeklindeki bu lezzetli bisküvi, Allah rızası için komşulara ve diğer akrabalara dağıtılır. Bugün hala kandil günlerinde her pastanede kandil susam halkaları bulabilirsiniz.

KANDİL SİMİDİNİN TARİHÇESİ NEDİR?

Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir mirastır. Bu gecelere özel yapılan kandil simidi de 14. yüzyıl Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tat ve görünümde kendine özgü olarak geliştirilmiştir. Simit, Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumsal ilişkilerimizi meydana getiren ortak duygularımızın ve paylaşımlarımızın beslendiği bir olgudur.

Bu yüzyılda sultan sofralarında ve saray mutfağında yerini alan simit, aslında bir bakıma saraylıdır. Yeniçerilerin bir kolu olan "Sekban Sınıfı"na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi denmekte, saray fırınında "Simitçi Ustası" adı ile çalıştırılan ustalar bulunmakta idi. Görüldüğü üzere sarayda simit beğenilmiş ve bolca tüketilmiştir.

Saray kültüründen esinlenerek bizlere kadar ulaşan bu lezzet zaman içerisinde geleneklerimizle olgunlaşmıştır. Kandil gecelerinin gündüzünde civarın tanınmış ve köklü ailelerinin, büyük anneleri simitleri kendi elleri ile pişirip, torununa, çocuğuna ve bilhassa kokusunun ulaştığı ya da ulaşamadığı komşusuna ikram ederken büyük bir manevi haz almakta idi. Günümüzde ise bu gelenek hala devam etmekte, kandil gecelerinde, kandil ziyareti için gidilen evlere, aile büyüklerine hediye olarak götürülmektedir.

KANDİL SİMİDİ NASIL YAPILIR?

Peki kandil simidini kendimiz yapmak istersek ne yapmalıyız? İşte sizlere kolay bir tarif.

Malzemeler:

3 su b. un

125 gr. tereyağı

Yarım çay b. sıvıyağ

2 yumurta

2 çorba k. yoğurt

2 çorba k. sirke

1 tatlı k. mahlep

1 tatlı k. kabartma tozu

Tuz

Üstü için:

Yumurta sarısı

Çörekotu

Susam

Yapılışı:

Unu karıştırma kabına alıyoruz. Tuz, kabartma tozu ve mahlep serpiyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortaya oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını koyuyoruz. Sıvıyağı ve yoğurdu döküyoruz. Yumurtasını kırıyoruz. 1 yumurta sarısını üzeri için ayırıyoruz. Ortadaki malzemeleri yoğurduktan sonra kenardan un alarak hamuru yoğuruyoruz.

Hamuru cevizden biraz daha büyük bezelere ayırıyoruz. Her birini tezgâh üzerinde ileri geri yapıp uzatarak fitil haline getiriyoruz. Fitil hamurların iki ucunu birleştirip halka şekline getiriyoruz ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Susam ve çörekotu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.