HİLAL ÇAKIR
Evde kek yapmak hem çok pratik hem de çok eğlencelidir. Ancak çoğu kek tarifi sonucu hüsranla bitebiliyor. Sünger gibi kabaran yumuşacık kek tarifinin un ölçüsü birebir tutuyor.
Evde yapılan keklerin sert, kuru ya da sönük olması en sık yaşanan mutfak sorunları arasında yer alıyor. Yumuşacık kek tarifinin un oranı şaşmadan tutuyor, soda sayesinde kek içten içe kabarıyor ve dilim dilim kesildiğinde iştah kabartıyor.
Soda, içerdiği gaz sayesinde kekin daha iyi kabarmasını sağlarken iç dokusunu da sünger gibi yapıyor. Üstelik bu yöntemle kek, fırından çıktıktan sonra da kolay kolay sönmüyor.
Kekin daha aromalı olması için hamura limon kabuğu rendesi veya kakao eklenebilir. Soda mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Püf noktalarına dikkat edildiğinde kekiniz sünger gibi kabarır ve günlerce yumuşak kalır.
Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
SÜNGER GİBİ KABARAN YUMUŞACIK KEK TARİFİNİN ADIM ADIM YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri derin bir kapta beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpın.
Sıvı yağ, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve vanilini eleyerek karışıma ilave edin.Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar spatula ile karıştırın.
Hazırladığınız kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökün.Kekin daha yumuşak olması için portakal suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
Fırının kapağını ilk 30 dakika açmamak, kekin sönmesini önler.Kek tamamen soğuduktan sonra dilimleyin.
Üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz, afiyet olsun!