Sudaki kanser tehlikesi! Gözle görülmüyor ama mikroplastiği yutuyoruz

Su içerisinde kanser yapan mikroplastik maddeler olabilir. Günlük hayatta farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe maruz kalıyoruz. Peki sudan kanser bulaşır mı? İşte ''Environmental Science & Technology'' dergisinde yayımlanan o araştırmanın detayları...

Pestitler vücutta kansere zemin hazırlar. Özellikle plastikler, tarım ilaçları ve kimyasal hava gazları kanseri pekiştirir. Peki su içerken kanser olma riskimiz var mı?

SU İÇMEK KANSER YAPAR MI?

İnsanlar farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla mikroplastiğe maruz kalıyor. Bilim insanları, mikroplastiklerin, üreme rahatsızlıklarının yanı sıra kolon ve akciğer kanserine neden olabileceğini saptadı.

"Environmental Science & Technology" dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında bilim insanları, mikroplastiklerin sindirim, solunum ve üreme sistemlerine nasıl zarar verebileceğini öğrenmek için fareler ve insanlar üzerinde yapılan 1815 araştırmayı inceledi.

Plastiklerin günlük hayatın büyük bir kısmında kullanılması nedeniyle insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe maruz kaldığının altını çizen bilim insanları, araştırma sonucunda mikroplastiklerin, akciğer ve kolon kanserinin yanı sıra bazı üreme sorunlarıyla ilişkili olduğuna dair kanıtlara ulaştı.

Bilim insanları, 55 yaşın altındaki yetişkinlerin 10 yıl öncesine kıyasla yaklaşık 2 kat daha fazla kolon kanserine yakalanmasındaki ve tütün ürünü kullanmayan kişilere akciğer kanseri teşhisi konması oranındaki artışın, mikroplastiklerle ilişkili olabileceğini ifade etti.

İncelemeye dahil edilen çalışmaların çoğunun, laboratuvar ortamında sıklıkla kullanılan bir mikroplastik türünü ele aldığını belirten bilim insanları, mikroplastiklerin birçok farklı formu olduğuna dikkati çekti.

Araştırmacılar, insan sağlığına tam olarak etkilerinin tespit edilmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.