Su böreği kaç katlı olur, hangi yöreye ait, tarifi ve yapılışı nasıl? Su böreği nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Su böreğinin yapılışı Türkiye'de bölgeden bölgeye göre değişir. Su böreğinin de içinde bulunduğu ve Osmanlı Dönemi'nden kalan leziz tarif seçenekleriyle Türk mutfağı, bilindiği üzere dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Çok çeşitli yemekler arasında hamur ürünleri öne çıkıyor. Peki Su böreği nasıl yapılır, malzemeleri neler? Su böreği kaç katlı olur, hangi yöreye ait, tarifi ve yapılışı nasıl?

Su böreği , yufka veya yufka gibi ince hamurlardan yapılan hamur işlerine verilen isimdir. Dolgu olarak farklı malzemeler kullanılır. Su böreği pişirmek kolay olmadığı için Türkler mutfakta hamurla uğraşmaktansa hazır almayı tercih ediyor. Ürün ülkede çok popüler. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, börek olmadan tek bir şenlik masası yapılmazdı. Farklı tarifleri olsada su böğreğinin, özel bir milföy hamurundan hemen hemen aynı şekilde hazırlanır ve kıyma, sebze veya peynir, özellikle beyaz peynir ile doldurulur. İşte su böreğinin yapılışı ve malzemeleri...

Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşidi olan su böreği, haşlanmış yufka katmanları arasına kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır. 19. yüzyıl Osmanlı mutfağının ünlü böreği, günümüzde de çok yaygın olan su böreğidir.

SU BÖREĞİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için:

5 su bardağı un

4 adet yumurta

Bir tam su bardağından biraz daha az su

200 gram tereyağı

Yarım tatlı kaşığı tuz

Haşlamak için:

1,5 litre sıcak su

Yarım tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamurları ve fırın tepsisini yağlamak için:

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

İç harcı için:

600 gram beyaz peynir

1 demet maydanoz

PÜF NOKTASI

Hamurları, parçalanmaması için çok fazla karıştırmadan yeteri kadar haşlamaya özen gösterin.

PİŞİRME ÖNERİSİ

Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız.

Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.

SU BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

Unu oval bir karıştırma kabına eleyerek alın. Tuzu ekleyin. Unun ortasını elinizle havuz gibi açın. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yedirin.

Hamurun toparlanması için azar azar 2/3 su bardağı suyu ekleyin. Yavaş yavaş toparlanan hamuru, mutfak tezgahınızın üzerine alın. Avuç içinizle bastırarak sertleşip iyice özleşene kadar hamuru yoğurmaya devam edin.

Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Mutfak tezgahınızın üzerini unlayın. Hamur bezelerinin iki tanesini kullanacağınız fırın tepsisinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde oklava yardımıyla incecik açın.

Kalan sekiz adet hamur bezesini, fırın tepsinizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak açtığınız diğer iki adet hamur parçasına oranla biraz daha kalın olacak şekilde oklavayla açın.

Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve zeytinyağını aktarın.

Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.

Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın.

Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Fırın tepsinizden daha büyük bir şekilde açtığınız hamur parçalarının bir tanesini tepsinin tabanına yayın. Üzerini 1 çay bardağı zeytinyağının bir kısmı ile yağlayın.

Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Fırın tepsinizin boyutuyla doğru orantılı bir şekilde açtığınız 8 adet hamur parçasını aralarını yağlayıp peynirli iç harç koyarak bu şekilde üst üste dizin. En altta kalan hamur parçasının fazla kısımlarını içe doğru katlayın.

Fırın tepsinizin boyutundan daha büyük bir şekilde açtığınız bir diğer haşlanmış hamur parçasını tepsinin en üst kısmına yerleştirin. Dışarıda kalan kısımlarını elinizle tepsinin tabanına doğru ittirin. Üzerini kalan zeytinyağı ile yağlayın.

Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin. Oda ısısında içini çekmesi için 10-15 dakika kadar beklettiğiniz böreği dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.