Stresi azaltan 5 nefes egzersizi zihne ve bedene şifa oluyor

Bir yandan gündem bir yandan hayat mücadelesi nefes almayı git gide zor hâle getiriyor. Tam da bu sırada nefes egzersizi vücudun imdadına yetişiyor. Zihni ve bedeni canlandıracak 5 nefes egzersizini bir araya getirdik. İşte odağı artıran nefes önerileri...

Nefes egzersizleri hem zihni hem de bedeni zinde tutuyor. "Kafamdaki düşüncelerden hiçbir şeye odaklanamıyorum" diyorsanız nefes egzersizlerinden yardım alabilirsiniz. Stresi azaltan ve güne daha enerjik başlatan 5 nefes egzersizi bulunuyor.

Independent'te yer alan habere göre rutin alışkanlıklar kaygı düzeyini ve stresi azaltıyor. Bunlardan biri de nefes egzersizi. Yoga Eğitmeni Stephanie Mansour, nefes egzersizlerinden birini her sabah iki ila üç dakika yapmayı öneriyor.

DERİN NEFES

Mansour, bu teknik için öncelikle dikkatinizin dağılmayacağı rahat ve sessiz bir yer bulmanızı öneriyor. Bunun ardından 5'e kadar sayarak burundan derin nefes almanız ve ardından yine 5'e kadar yavaşça nefes vermeniz gerekiyor.

Eğitmen, diyaframdan nefes almanın rahatlamaya, kalp atış hızını dengelemeye, metabolizmayı hızlandırmaya ve tansiyonu düşürmeye yaradığını söyledi.

DÖNÜŞÜMLÜ BURUN NEFESİ

Bu egzersiz için sol elinizi sol dizinize, sağ elinizi burnunuza koyun. Nefes verdikten sonra sağ baş parmağınızı kullanarak sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden nefes alın. Bunun ardından işaret parmağınızı kullanarak sol burun deliğinizi kapatın ve sağ burun deliğinizden nefes verin.

Tamamen nefes verdikten sonra sol burun deliğinizi kapalı tutarken sağ burun deliğinizden nefes alın. Daha sonra sağ baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizi serbest bırakıp nefes verin.

Mansour bu teknikle zihninizi rahatlatabileceğinizi, anksiyetenizi azaltabileceğinizi ve dengenizi sağlayabileceğinizi söyledi.

KÖRÜK NEFESİ

Bu teknik, burundan nefes alıp ağızdan nefes vermeye odaklanıyor. Mansour, burundan nefes alınca vücudun tozu ve alerjenleri filtrelediğini, ağızdan nefes vermeninse vücudu rahatlattığını söyledi.

Bacaklarınız çapraz olacak şekilde oturun. Ellerinizi yumruk yaparak göğüs hizasında tutun. Nefes alırken kollarınızı göğüs hizasında tutun. Nefes verirken kollarınızı havaya kaldırın.

ATEŞ NEFESİ

Burundan derin nefes alın. Nefes almanın zirvesinde ağzınızdan kısa ve hızlıca nefes verin. Mansour, bu işlemin akciğerde hava kalmayana kadar yapılması gerektiğini ve her nefes alışta yaklaşık 10 kez üflenmesini önerdi. Eğitmen ayrıca ateş nefesinin sindirime, kabızlığa ve gaza iyi geldiğini de belirtti.

NEFES MEDİTASYONU

Mansour, kolay görünse de pek çok kişinin nefes meditasyonu yapmada zorlandığını söyledi:

Kafanızda bu kadar çok düşünce varken sadece nefese odaklanmak son derece zor.

Rahat edeceğiniz bir pozisyonda oturun ve burnunuzdan mümkün olduğunca doğal bir şekilde nefes alıp verin. Akciğerlerinize giren ve çıkan havaya odaklanın.

Nefes alırken vücudunuza giren havayı hissedin ve düşünün. Nefes verirken, durgun havayı ve enerji salmayı düşünün.