Sosyal medyada tanışıp evlenenler daha mı mutlu?

İstatistiklere göre akraba evliliklerinde düşüş yaşanırken sosyal medyadan tanışıp evlenenlerin sayısı arttı. Teknolojiyi iyi kullanan Z kuşağı tanışmak ve çevre edinmek için de sosyal medyayı tercih ediyor. Peki, sosyal medyadan tanışmak evlilikleri, ilişkileri nasıl etkiliyor? Uzmanlar, bu durumu nasıl yorumluyor?

Son yıllarda sosyal medya evlilik tercihlerini de değiştirdi. Gelenekçiliğin ve arabuluculuğun yerini online görüşmeler aldı. Bu durumu destekleyen TÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı.

Akraba evlilikleri ile benimsenen "Mal mülk dışarıya gitmesin" algısının artık değiştiğini belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz." dedi.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, kentleşme ve modernleşmenin etkisiyle son 30 yılda aile yaşantısının değiştiğini belirtti.

"MAL MÜLK DIŞARIYA ÇIKMASIN" ALGISI DEĞİŞTİ

Evliliklerde akrabalık durumunun 80'li yıllarda olduğunu söyleyen Narlı, şunları söyledi:

"Kırdan kentlere göçün ivme kazandığı 1970'li ve göçün pik yaptığı 1980'li yıllarda İstanbul gibi büyük metropollere, Akdeniz ve Ege kıyılarına gelen insanlar akrabalık ilişkilerinin çok güçlü olduğu dayanışmacı bir aile hayatına sahiplerdi. Evlilikleri mümkün olduğunca yakın akrabalar ile yapıyorlardı. Bu hem bir gelenekti ve geleneğin bozulması, törenin bozulması olarak görülüyordu. Aynı zamanda bu ekonomi temelli tercihti. Çünkü mal-mülk dışarıya çıkmasın tamamen kuzenler arasında paylaşılsın anlayışı vardı."

"ONLİNE TANIŞMA TRENDİNİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bundan 40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti diyen Prof. Dr. Nilüfer Narlı, şöyle devam etti:

"70 ve 80'li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanlar 2010'lu yıllarda artık kendisini birey olarak görmeye başladı. Bu da kentleşme ve modernleşmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Kişiler evlilik tercihlerini yaparken akraba, gelenekçi ayrılarak ekonomi merkezli ve kendisine uygun olduğunu düşündüğü bir eşi tercih ediyor. Z kuşağına baktığımızda onların tanışmaları ise sosyal medyadan olabiliyor. Bundan 40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Artık hayat online oldu. Bu online tanışma trendinin devam edeceğini düşünüyorum. Ayrıca insanların biriyle tanışmak için çok fazla vakti olmuyor. O yüzden de online yöntemlerle bir arkadaş ve eş bulma yolunu tercih ediyorlar."