Sosyal medya hesabım çalındı ne yapacağım?

Sosyal medya hesaplarının çalınması ve ünlü sitelerin hacklenmesi bugünlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Ünlülerin hesaplarının çalınması haberlerine alıştık alışmasına da ünlü olmayan, kendi hâlinde birinin sosyal medya hesabının çalınması neden? Herkesin araştırdığı ''Sosyal medya hesabım çalındı ne yapacağım?'' sorusunun cevabını sizler için kaleme aldık.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Bugünlerde sosyal medya hesaplarının çalınması sık konuşulanlar arasında. Hem ünlülerde hem de kendi çevremde de sık sık "Çalıntı hesap, lütfen şikâyet edin" şeklinde paylaşımlar görüyorum. Ünlülerin hesaplarıyla ilgili böyle şeylere şaşırmıyoruz alıştık artık. Fakat ünlü olmayan, kendi hâlinde bir insanın hesabı neden çalınır?

Aslında artık bu soruyu sormak da mantık dışı oldu. Çünkü ünlü sitelerin bile hesabı çalınıyorken bizimkisi niye zor olsun? Olmasın da kim ne yapsın bu hesabı?

Size göre basit olsa da hesabı açarken mailden telefon numarasına ve hatta kart bilgilerine kadar verilen bilgiler olayı "Basit bir hesap algısından" ayırıyor.

Buradaki asıl soru sosyal medya hesabı çalındığı anda kişinin ne yapması gerektiğidir.

SOSYAL MEDYA ŞİFRESİ

Banka, kart, e-devlet, sosyal medya, elektronik ürünler derken hatırlamak zorunda olduğumuz şifrelerin sonu gelmiyor. Peki, hepsine aynı şifre kullananlardan mısınız?

Sosyal medya hesabı çalınması gündemdeyken öncelikle şifreleri gözden geçirin. Örneğin, sadece harf ve rakamlardan oluşan bir şifreniz varsa mutlaka değiştirin. Çünkü uzmanların söylediğine göre harf ve rakamlardan oluşan şifreler çalınması en kolay şifreler. Dolayısıyla sosyal medya şifresi rakam, harf ve noktalama işaretlerinden oluşturulmalıdır.

HESAP ÇALMAK SUÇ MU?

Diğer bir konu ise dm'lere gelen talepler. Hesap çalma, hesap kırma gibi sizden para karşılığında hizmet sunanlara karşı dikkat edilmelidir. Çünkü birinin sosyal medya hesabını çalmak, şifresini kırmak suçtur. Sosyal medya şakası dediğiniz şey bir anda hayatınıza mal olabilir.

SOSYAL MEDYA HESABI ÇALININCA NE YAPILMALI?

Sosyal medya hesabı çalınınca ilk yaptığımız şey şikâyet etmek, spamlamak ve çevreye bu durumu bildirmek. Peki, bunun dışında ne yapılabilir? Avukatlar bu durum için ne diyor?

Sosyal medya hesabı çalınan kişi "bilişim sistemine girme" suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır.

Hesap bilgilerinin çalınmasında ilgili sosyal medya firmasının bir zaafiyeti söz konusu ise o zaman o firmaya da tazminat davası açabilirler.

Bunlar dışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) bilgi alabilirsiniz.

Hiçbiriyle uğraşamam diyorsanız da bu alanda uzmanlaşmış bir avukattan bilgi alabilirsiniz.