Sosyal medya aldatma oranlarını artırdı! Aldatan insana ikinci şans verilmeli mi?

Günümüzde giderek yaygınlaşan ve toplumsal bir sorun haline gelen aldatmalar arttı. Programlarda malzeme haline gelen aldatmanın artmasının en temel nedeni ise sosyal medya kabul edildi. Uzmanlar aldatmanın da aldatılmanın da bir çöküşe yol açtığını belirtti. Peki aldatan insana ikinci şans verilmeli mi?

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Herkesin ağzında olan sorun aldatmadır. Eşler arası yaşanan sadakatsizlik sonucu ortaya çıkan bu elzem durum ciddi sorunlar barındırır. Bilim insanları tarafından araştırma konusu olan aldatmada uzmanlar, sosyal medyanın etkinliğini vurguladı. Çeşitlilik artıkça farklılığa yönelmedeki çarpıklığın altını çizen uzmanlar, aldatmanın çeşitli olduğunu söyledi.

İNSANLAR NEDEN ALDATIR?

Öncelikli olarak beraber olduğu kişiye karşı duyusal bağın azalması aldatmaya sebebiyet verir. Duygular kişinin arzu dürtülerini harekete geçirir. Bu da kişinin içinde bulunduğu bir durumdan daha iyi bir durumu alternatif olarak algılar. İlişki ve kişi alışkanlık haline geldiği için kişi beraber olduğu insanı terk etmek yerine kendisine seçenekler oluşturur.

ALDATMA NEDENLERİ;

Değer görmeme

İsteklerinin yerine getirilmemesi

Farklı eğilimler istemek

Temas olmadan duyusal hazları tatmin etme

Sürekli kavga yaşanması

Ortak paydalarda konuşmak yerine uzun küslükler

Bunlar aldatmaya neden olan durumlar olabilir ancak uzmanlara göre bunlar kişinin bahaneleridir. Yalnız kalmaktan korktuğundan ya da baştan bir insanı tanımakta zorlanmak istememek mevcut ilişkiyi bozmaz. Ancak alternatiflere yol açar. Bu da aldatmayı doğurur. Çoğu bilim insanı aldatmanın altındaki nedenlerin geçici olmadığının altını çizdi.

Dürtüsel duygulara oldukça eğilimli insanlar aldatma oranı yüksek insanlar arasında yer alır. Yani bunlar gördüğü her şeye sahip olmak isteyen insanlardır. Öte yandan vicdana danışmayan ve yaptığının asla hata olduğunu kabul etmeyen insanlar aldatma sinyalleri verirler.

ALDATAN İNSANA İKİNCİ ŞANS VERİLMELİ Mİ?

Çok sevgi, aldatma gibi bir durumun önüne geçmemeli. Aldatma bir kere gerçekleştiyse bir kere daha gerçekleşme oranı oldukça yüksektir. Uzmanlar bu konu da kesin bir sonuca varılmasının yanlış olduğunu söyler. Ancak aldatma alışkanlık haline geldiyse bunu geri dönüşü yoktur. İlk aldatmada samimi bir geri dönüş ve aldatma isteğindeki pişmanlık konusunda uzmanlar ilişkiyi kurtarmak adına iletişime geçilmesini doğru buluyor.

Karşılıklı konuşularak aşılabilecek olaylarsa bunlar beraberliği kurtarabilir. Hem aldatmış hem de manipüle etmeye çalışan kişilere ise ikinci bir şansın verilmemesi konusunda uzmanlar net açıklamalarda bulundu. Manipüleye sahip kişiler karşıdaki kişinin zayıflıklarından faydalanarak kişiyi duyusal olarak sömürmeye başlar.