IHA
Her gün binlerce çocuk sezaryen doğum yöntemiyle dünyaya gözünü açıyor. Sezaryen doğumla ilgili hem dünyada hem Türkiye'de birçok çalışma yapılıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Acta Paediatrica dergisinde yayınlanan bir çalışmada sezaryan ile doğan çocuklarda, çocukluk dönemi kanserlerinin daha sık olduğu açıklandı." dedi. Peki, doğru olan ne?
İHA'da yer alan habere göre Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, birkaç hafta önce ilaçların içerisinde bulunan fitalat bileşiğinin çocuklarda kanser riskini artırdığına dair bir çalışma yayınlandığını belirtti.
1 MİLYON ÇOCUK İNCELENMİŞ
Bu çalışmaya göre sezaryan ile doğan çocuklarda, çocukluk dönemi kanserlerinin daha sık olduğunu belirten Coşkun, şu bilgileri verdi:
"Montreal Üniversitesinde görev yapan Sophie Marcoux ve arkadaşlarının çalışmasında 1 milyonun üzerindeki çocuğu 2006 ile 2020 yılları arasında 14 yaşlarına gelene kadar takip ettiler. Çalışmanın sonucunda sezeryan ile doğan çocuklarda herhangi bir kanser riski normal yolla doğumu gerçekleşenlere göre yüzde 16 daha fazla bulunmuş. Lenfoma gibi hematolojik kanserlerde bu risk yüzde 12, solid tümörler açısından yüzde 21 daha fazla olarak bulunmuş. 2 yaş civarında bu risk artışı daha belirginleşmektedir ve lenfoma ve sarkoma risk en fazladır."
NORMAL DOĞUMUN FARKI NE?
Bu risk artışının altında yatan sebeplerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun, normal doğumla sezaryen doğum arasındaki farkları şöyle anlattı: