Sonbahar depresyonundan kurtaran içecek tarifi

Gri havalarda ruhu ısıtan bir fincan bazen her şeydir. Serotonin dostu malzemelerle hazırlanan bu içecek; stresi hafifletir, enerjiyi yükseltir ve sonbaharın ağırlığını daha kapıdan girmeden dağıtır. İşte sonbahar depresyonuna iyi gelen içecek tarifi…

AZİME KAHYA

Sonbaharın gelişiyle günler kısalırken, güneşin azalmasıyla birlikte enerjide düşüş, halsizlik ve mutsuzluk hissi yaygınlaşabiliyor. Bu yüzden birçok kişi 'Sonbahar depresyonuna mı girdim?' diye düşünür.

Uzmanlar; kan şekerini dengeleyen, triptofan ve magnezyumdan zengin içeriklerin ruh hali üzerinde destekleyici etkisi olduğunu vurguluyor. Bu dönemin doğal içecekleri ise mutfakta gizli. İşte hem bilimden hem damak keyfinden ilham alan, ruhu canlandıran pratik bir içecek tarifi...

"GÜN IŞIĞI LATTE" — MORAL VE ENERJİ İKSİRİ

Kakao: İçerdiği antioksidanlar ve mutluluk ilişkili bileşenlerle ruh halini pozitif destekleyebilir.

Muz: Doğal fruktoz + potasyumla enerjiyi artırır, tatlı isteğini dengeler.

Bal: Kan şekerini ani yükseltmeden tat verir. (ölçülü kullanımda)

Süt / Bitkisel süt: Triptofan kaynağı → serotonin üretiminde rol oynar

Tarçın: Kan şekerini dengelemeye destek olur, ısıtıcı aromayla zihni rahatlatır

Vanilya: Doğal aromaterapi etkisiyle moral yükseltir

Chia: Omega-3 içeriğiyle beyin ve ruhsal dengeye katkı sağlayabilir

MALZEMELER

1 adet Muz

1 bardak ılık süt veya Badem Sütü

1 tatlı kaşığı kakao

1 çay kaşığı bal (Bal)

Yarım çay kaşığı tarçın

¼ çay kaşığı vanilya

1 çay kaşığı chia (isteğe göre)

1 tutam tuz (kakaonun aromasını dengelemek için)

HAZIRLANIŞI

Muzu bir kâseye alıp krema kıvamında ezin ya da blender'dan geçirin.

Ilık sütü ekleyin.

Kakao + bal + tarçın + vanilyayı ilave edin.

İyice karıştırın.

Üstüne chia serpin ve 2 dakika bekletin.

Fincana alıp isterseniz üstünü hafifçe tarçınla dokunuş tadında süsleyin.

NİTELİĞİ ARTIRAN TÜKETİM İPUÇLARI

Sabah içersen enerji, motivasyon artar.

Akşam içersen rahatlama, uyku geçişi kolaylaşır.

Tercihen yavaş için, aromayı hissedin.

KİMLER ÖLÇÜLÜ TÜKETMELİ?

Şeker hassasiyeti olanlar balı ½ kaşık kullanabilir

Fruktoz hassasiyeti olanlar porsiyonu küçültebilir ya da muzu ½ adet yapabilir

FAYDALARI

İçini ısıtır, moralini nazikçe yükseltir

Enerji verir ama zararlı kimyasallar içermez

Rengi ve kokusuyla bile bir minik terapi etkisi sunar

Zor günlerde "duygusal battaniye" görevi görebilir

Bu gıdayı tüketen yandı! Karaciğerin düşmanı, kolesterolü yükseltiyor