AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
MasterChef Türkiye yarışması ile tanıdığımız Somer Sivrioğlu'nun mutfak konusunda tavsiyelerini bir araya getirdik. Özellikle Ramazan pidesi yapanlar ve et yemeğinin püf noktasını merak edenler için en önemli detayları paylaşan Somer Şef, Ramazan'a özel hurma tatlısı tarifi verdi. İşte Ramazan'a özel sorular ve Somer Şef'ten yanıtlar...
Evde iyi ekmek ve Ramazan pidesi yapmanın püf noktası nedir? Okuyucularımız için Somer Şeften tüyo almak isteriz.
Tüm hamur ürünlerinde olduğu gibi ekmekte de çok dikkat edilmesi gereken üç oran var.
Un-su veya sıvı oranı
Mayalama suresi ve miktarı
Hava sıcaklığı ve nemi
Bu üç faktörün doğru kullanılması iyi bir ekmek ve pide için çok önemli.
En önemli tüyo mümkün olduğunca ılık ortamda, örneğin ısısı açılıp düşürülmüş bir fırında ekmeği kısa bir sure dinlendirmek.
Ramazanda en çok et yemekleri seviliyor. Et yemeklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir?
Bizim kültürümüzde et aslında yan urun olarak daha çok kullanılıyor, özellikle ev yemeklerinde. Bu tüm dünyada oldukça rağbet gören ve COVID-19 sonrası daha da yayılacağına inandığım bitki bazlı yemeklerle mutfağımızı tanıtmak için çok iyi bir fırsat.
Et pişirirken en önemli nokta tabi ki eti yumuşatmak. Bu yüzden etlerinizi dolaptan çıkarınca pişirene kadar oda ısısına getirin, böylece et kendini kasmayacak ve daha yumuşak olacaktır.
Sizce bağışıklığı güçlendiren sağlıklı bir ramazan menüsünde hangi yemekler mutlaka yer almalıdır?
Tam tahıllı ürünler ve bakliyat çok önemli. Çünkü hem doyurucu besin değerine sahip, hem fiyatları uygun hem de doğru kullanılırsa çok lezzetli.
SOMER ŞEFTEN HURMA TATLISI TARİFİ MALZEMELERİ
16 adet hurma(tercihen Medine)
150 gram(1 bardak) badem, küçük doğranmış
150 gram bitter çikolata(%70 kakao)
70 gram(yarım bardak) dövülmüş Antep fıstığı
HURMA TATLISI YAPILIŞI
Hurmaları ikiye ayırıp çekirdekleri çıkarın. Boşluğu küçük doğranmış badem ile doldurun.
Geniş bir tencerede 750 ml(3 bardak) suyu kaynatın. Daha sonra ateşin altını kısın, tencerenin üzerine küçük metal bir karıştırma kâsesi koyun. Bir kapak gibi tencerenin kenarlarını kapattığından ve altındaki suya değmediğine emin olun. Bir tepsiye pişirme kâğıdı serin. Çikolatayı küçük parçalara bölün ve yavaş yavaş kâseye ekleyin.
Çikolatanın erimesi için sürekli karıştırın. Maşa veya kevgir kullanarak hurmaları tek tek sıcak erimiş çikolatayla kaplayın. Çikolata ile kaplanmış hurmaları tepsiye dizin ve biraz soğumaya bırakın.
Antep fıstığını küçük bir kâseye koyun. Hala ılık olan hurmaları yarısına kadar fıstık kâsesine batırın ve temiz tepsiye dizin. Çikolatanın donması için 30 dakika buzdolabına koyun ve sonra servis edin.
RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN