Soğuk baklava tarifi! Şef Arda Türkmen böyle öneriyor! Kesinlikle sönmüyor

Soğuk baklava tarifi Ramazanda en çok araştırılan çeşitlerden biri. Soğuk baklava yapanların en büyük sorunu baklavanın köpürmemesi, kabarmaması ya da şerbetini çekmemesi. Baklavada istediği lezzeti yakalayamayanlar için Şef Arda Türkmen'in soğuk baklava tarifini derledik. Adım lezzete götüren tarif sizlerle...

Soğuk baklavanın yapılışı sanıldığı kadar zor değil. Sadece diğer baklava türüne göre çok aşamalı. Şeflere göre baklavanın püf noktası kullanılan tereyağı. Bazılarına göre ise pişirilmesi.

Şef Arda Türkmen'in baklava tarifi işinizi kolaylaştırabilir. Türkmen, baklava tarifinde önce şerbeti hazırlamayı tavsiye ediyor. Fakat bununla da bitmiyor. İftar menüsüne uygun en kolay soğuk baklava tarifini sizler için derledik.

SOĞUK BAKLAVA MALZEMELERİ

20-25 adet baklavalık yufka

Şerbeti için Malzemeler

2,5 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı su

3 su bardağı süt

Sadeyağ için malzemeler

300 – 350 gr. tereyağı

Arası için malzemeler

2 – 3 su bardağı pirinç Antep fıstığı

Üzeri için malzemeler

1 yemek kaşığı kakao

80 gram çikolata–rende

ŞEF ARDA TÜRKMEN'İN SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

Şerbeti için;

Soğuk baklava tarifi için önce şerbeti hazırlayın. Bir sos tenceresine toz şeker, su ve sütü ekleyin.

Ocağa alın ve bir çırpma teli yardımıyla şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.

Şerbetinizi 5-10 dakika kaynatın ve bir karıştırma kabına alıp soğumaya bırakın.

Sadeyağ için;

Bir tavaya tereyağını alın ve eritin.

Eriyen tereyağının üzerindeki köpüklü katmanı bir kaşık yardımıyla kenara ayırın.

Ortada kalan sadeyağı alttaki süt karışımını karıştırmadan bir karıştırma kabına süzün.

Baklavası için;

Baklavalık yufkalarınızı kullanacağınız 25×35 cm'lik dikdörtgen metal tepsi boyutunda kesin ve kurumaması için üzerlerine bir bez örtün.

Kabınızı bir fırça yardımıyla hazırladığınız sadeyağ ile yağlayın.

Kestiğiniz parçaları yama yaparak ve aralarını yağlayarak bir taban yapın.

Parçalar bitince 4-5 adet bütün olan baklavalık yufkasından serin ve aralarını yağlayın.

En üst yufkayı serin ve üzerini yağlayıp fıstıkları yayın.

Fıstıkların üzerine kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını yağlayarak üst üste dizin.

Baklavanızın kenar kısımlarını bir spatula yardımıyla aşağıya doğru bastırın.

Hazır olan baklavanızı bir bıçak yardımıyla 5×5 cm büyüklüğünde kareler olacak şekilde kesin.

Üzerine kalan yağı sürün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

DİKKAT: Altının iyice piştiğinden emin olun.

Birleştirmek için;

Baklavanıza hazırladığınız şerbeti bir kepçe yardımıyla gezdirin.

Kakaoyu bir süzgeçten eleyerek baklavanızın üzerine serpiştirin ve önce oda sıcaklığında ardından buzdolabına alıp 2 saat soğumaya bırakın.

Rendelediğiniz çikolatayı baklavalarınızın üzerine serpiştirin.

Her bir dilimi toz Antep fıstığıyla süsleyerek servis edin. Soğuk baklava iftar menüsüne hazır. Afiyet olsun...