Soğan doğrarken gözyaşlarına son! Bıçağa sürmek yetiyor: Gözleriniz yanmıyor, acımıyor ve yaşarmıyor

Yemek hazırlarken en çok gözyaşı döktüren sebze tartışmasız soğandır. Her mutfağın ve yemeklerin başrolünde yer alan soğan doğrandığı anda gözleri yakar, yaşartır ve çoğu zaman yemek yaparken keyif kaçırır. Soğan doğrarken gözyaşlarına son verecek öyle bir yöntem var ki sadece bıçağa sürmek yetiyor. Uzmanların ve şeflerin sıklıkla uyguladığı bu küçük ama etkili yöntem sayesinde, soğan doğrarken gözlerinizin yanmadığını fark edeceksiniz. Peki, soğan doğrarken gözyaşlarına son veren yöntem ne? İşte artık soğan doğrarken gözlerinizi yakmayacak ve yaşartmayacak püf nokta…

ELİF ÇARMAN

Mutfakta en çok kullanılan sebzelerden biri olan soğan, yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olsa da doğrandığında göz yaşartmasıyla ünlüdür. Peki, soğan doğrarken gözyaşlarına nasıl engellenebilir? İşte detaylar...

SOĞAN DOĞRARKEN GÖZYAŞLARINA SON

Son zamanlarda ev hanımlarının ve şeflerin kullandığı oldukça pratik bir yöntem gündemde yer aldı. Bıçağa limon suyu sürmek soğan doğrama sırasında gözleri soğan gazına karşı adeta kalkan gibi koruyor ve yaşartmıyor.

GÖZLERİNİZ YANMIYOR, ACIMIYOR VE YAŞARMIYOR

Soğan kesildiğinde içerisindeki hücreler parçalanır ve "sülfür" bazlı gazlar açığa çıkar. Bu gazlar havayla birleştiğinde asidik bir forma dönüşerek gözlerimizde yanma ve yaşarmaya neden olur. Özellikle keskin olmayan bıçaklarla doğranan soğanlar bu gazı daha yoğun şekilde salar.

BIÇAĞA LİMON SUYU SÜRMEK YETİYOR

Limon suyu, doğal yapısıyla bu kesici gazın etkisini nötralize eder. Asidik özelliği sayesinde soğanın yaydığı kükürtlü bileşiklerle kimyasal olarak etkileşime girer. Yani doğrudan bıçağa sürdüğünüz birkaç damla limon suyu, buharlı saldırıyı daha başlamadan engeller.

SOĞANIN GÖZ YAŞARTMAMASI İÇİN LİMON SUYU NASIL UYGULANIR?

Bıçağınızı doğramadan önce temizleyin. Birkaç damla limon suyu dökün ve bıçağın her iki yüzeyine yayın. Ardından soğanı doğramaya başlayın.

BU YÖNTEMLE SOĞAN DOĞRAMAK ARTIK KABUS DEĞİL

Evde yemek yapmayı sevenlerin en sık şikayet ettiği şeylerden biri olan soğan doğrarken göz yanması, bu yöntemle tamamen ortadan kalkabiliyor. Özellikle hızlı yemek pişirmesi gerekenler için limon suyu ile bıçak hazırlığı, zamandan da kazandırıyor.