ELİF ÇARMAN
Mutfakta en çok kullanılan sebzelerden biri olan soğan, yemeklerin vazgeçilmez lezzeti olsa da doğrandığında göz yaşartmasıyla ünlüdür. Peki, soğan doğrarken gözyaşlarına nasıl engellenebilir? İşte detaylar...
Son zamanlarda ev hanımlarının ve şeflerin kullandığı oldukça pratik bir yöntem gündemde yer aldı. Bıçağa limon suyu sürmek soğan doğrama sırasında gözleri soğan gazına karşı adeta kalkan gibi koruyor ve yaşartmıyor.
Soğan kesildiğinde içerisindeki hücreler parçalanır ve "sülfür" bazlı gazlar açığa çıkar. Bu gazlar havayla birleştiğinde asidik bir forma dönüşerek gözlerimizde yanma ve yaşarmaya neden olur. Özellikle keskin olmayan bıçaklarla doğranan soğanlar bu gazı daha yoğun şekilde salar.
Limon suyu, doğal yapısıyla bu kesici gazın etkisini nötralize eder. Asidik özelliği sayesinde soğanın yaydığı kükürtlü bileşiklerle kimyasal olarak etkileşime girer. Yani doğrudan bıçağa sürdüğünüz birkaç damla limon suyu, buharlı saldırıyı daha başlamadan engeller.
Bıçağınızı doğramadan önce temizleyin. Birkaç damla limon suyu dökün ve bıçağın her iki yüzeyine yayın. Ardından soğanı doğramaya başlayın.
Evde yemek yapmayı sevenlerin en sık şikayet ettiği şeylerden biri olan soğan doğrarken göz yanması, bu yöntemle tamamen ortadan kalkabiliyor. Özellikle hızlı yemek pişirmesi gerekenler için limon suyu ile bıçak hazırlığı, zamandan da kazandırıyor.