SMA hastalığı belirtilerine dikkat

SMA hastalığı kaslarda küçülmeye neden olan bir hastalık olarak biliniyor. Peki, SMA nasıl anlaşılır? SMA belirtileri nelerdir? Mor Papatya'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Nörolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Şiar Dursun, bu hastalığın bebek ölümlerinin en yaygın nedeni olduğunu vurguladı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

SMA hastalığı aileler tarafından araştırılıyor. SMA hastalığı, klinik bulguların başlangıç yaşına göre 5 gruba ayrılıyor. Buna göre de SMA belirtileri değişiyor. Bazı gruplar merdiven çıkarken zorlanıyor bazı SMA hastaları ise omurgada eğrilik görülüyor.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Çocuk Nörolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Şiar Dursun, SMA hastalığı ile ilgili merak edilenleri anlattı.

SMA NEDİR?

Spinal musküler atrofi omurilikteki ön boynuz motor hücreleri ve beyin sapındaki motor çekirdeklerin dejenerasyonu sonucunda ortaya çıkan ilerleyici kas güçsüzlüğü ve kaslarda küçülmeye neden olan bir hastalıktır. Taşıyıcı anne ve babadan çocuğa kalıtımsal yolla aktarılır.

5 SMA GRUBU BELİRTİLERİ

SMA tek gen hastalığı nedeni ile görülen bebek ölümlerinin en yaygın nedenidir. Klinik bulguların başlangıç yaşına göre hastalık 5 gruba ayrılmıştır.

Tip 0 : Gebeliğin son döneminde anne, karnındaki bebeğinin hareketlerinin azaldığını yada kaybolduğunu belirtir. Bebek doğumda aşırı güçsüz ve gevşektir.

Tip1: Doğumdan sonra ilk 6 ay içinde başlar. Semptomlar kısa zaman sonra simetrik güçsüzlük baş tutamama emmede zorluk şeklinde başlar. Bu çocuklar asla desteksiz oturamazlar. Solunum kaslarındaki güçsüzlüğe bağlı olarak solunum yetmezliği gelişir.

Tip 2: Genellikle 3 ile 15. ay arasında ortaya çıkar ve Tip1 SMA ya göre daha hafif seyirlidir. Bu çocuklarda bağımsız ayakta durma ve yürüme gerçekleşmez. Kaslardaki güçsüzlüğe bağlı olarak solunum ve yutma problemleri, omurgada aşırı eğrilik gibi sorunlar gözlenir.

Tip 3: Genellikle 18. Aydan sonra ortaya çıkar. Bağımsız yürüyebilirler. Bacaklar kollara göre daha çok etkilendiğinden merdiven çıkmada oldukça zorlanırlar.

Tip 4 : Genellikle 30'lu yaşlardan sonra ortaya çıkar.

SMA HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Hastalığın tanısı alınan kandan yapılan genetik inceleme ile konur. SMN1 geninde Exon 7 delesyonu ve nadiren nokta mutasyonlarda olabilir.

SMA HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL?

Destek tedavileri: Solunumsal, beslenme, ortopedik problemlere yöneliktir.

Hastalık seyrini düzenleyici tedaviler : 2 yaş altı ventilatöre bağımlı olmayan çocuklarda onasemnogene abeparvovec (zolgensma) veya Nusinersen kullanılabilir.