Şizofren ve otizm arasındaki bağlantı tüyleri diken diken etti! Gizli genler ortaya çıktı

Beyinsel fonksiyonlarda meydana gelen araştırmada genlerde çıkan detaylar uzmanları bile şaşırttı. Şizofren ve otizm arasındaki bağlantılar tüyleri diken diken etti. Şizofrenliğe yatkınlık ve otizm arasındaki gizli gen ortaklığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte şizofren ve otizm arasındaki bağlantı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada şizofrenin beyinde ortaya çıkan yeni bir genle bağlantısı olduğu tespit edildi. Psikolojik ve sinirsel gibi görünen şizofren hastalığı ile otizm arasında da ciddi bir bağlantı keşfedildi. En gizemli iki hastalık olan şizofren ve otizm arasındaki bu bağın genetiksel olması ise tüyleri diken diken etti.

Beyni doğrudan çözmek oldukça zordur. Bu yüzden yapılan araştırmalarda beynin bölümlerinde gerçekleştirilir. Uzmanlar hastalıkların beynin sinyal sisteminde keşfedildiğini tespit etti.

İŞTE ŞİZOFREN VE OTİZM ARASINDAKİ BAĞLANTI

Bu keşifte uzmanlar otizme neden olan gen hatalarının aynısının şizofrenlikte de olduğunu ve bunun gene bağlı geliştiğini söyledi. Sosyal davranışı etkileyen her iki hastalık çocukluk evresinde keşfedilir.

Şizofrenlerde yapılan gen araştırmasında otizme dair ipuçları elde edildi. Beyin nörn gelişimi sırasında uğradığı aksaklık nedeniyle çıkan bu hasarlı genler çocukta gizli olarak kalır. Tetikleyici durumlara meydana gelir.

Beyin sinirsel olarak geride kaldıkça bu genler baskın olur. İki rahatsızlığında bir tedavisinin olmamasının en büyük nedeni de beyin fonksiyonlarıdır.

Genetik bilimciler iki hastalık arasında benzerlik olabileceğinin altını çizdi. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı gelişen otizm ve şizofrenin en iyi tedavisi erken teşhistir. Ailede bir bireyde bile varsa her yeni doğan kişi buna göre müdahale edilmeli.

Canan Karatay çayı böyle içenlere ateş püskürdü! Yıllardır yapılan en büyük yanlış