Ev yapımı siyah zeytin nasıl tatlandırılır? Siyah zeytin nasıl yapılır?

Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte siyah ve yeşil zeytinler pazarlardaki tezgahlarda yerini aldı. Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı Yeşil ve siyah zeytinin yapılış yöntemleri birbirinden farklıdır. Yeşil zeytin, suya basma yöntemiyle yapılırken, siyah zeytinde su kullanılmaz. Siyah zeytinin tatlanma süresi 2 ayı bulur. Peki Ev yapımı siyah zeytin nasıl tatlandırılır? Siyah zeytin nasıl yapılır? İşte Ev yapımı siyah zeytin yapımı ve tarifi

Aksam.com.tr

Yeliz Gediman

Siyah zeytin yapımı, evde kendi zeytinini kurmak isteyenlerin merak ettiği tarifler arasında yer alıyor. Siyah zeytin yapımı zahmetsiz ve oldukça kolaydır. Ege ve Marmara mutfağının meşhur lezzetlerinden olan siyah zeytin yapımında yalnızca 4 malzeme kullanılır. Siyah zeytinin tatlanması içinse belli bir süre geçmesi gerekir. Peki Siyah zeytin nasıl yapılır? Ev yapımı siyah zeytin nasıl tatlandırılır? İşte evde siyah zeytin yapımı ve tatlandırma yöntemi

SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR?

4 kg siyah zeytin için:

1 çay bardağı ayçiçek yağı

1 çay bardağı kaya tuzu

1 Türk kahvesi fincanı elma sirkesi

2 çay kaşığı toz şeker

SİYAH ZEYTİN YAPIMI VE TARİFİ

Siyah zeytinler yıkanıp süzüldükten sonra bir sofrabezinin üzerine serilerek kuruması beklenir. Kuruyan zeytinler, genişçe bir bidona koyulur. Zeytin miktarına göre, içine konulan kap büyük olmalıdır. Zeytini doldurduktan sonra bidonun üzerinde bir boşluk kalması gerekir.

4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonu kullanabilirsiniz.

Kuruyan zeytinleri çürüklerini ayıklayarak bidona doldurun.

Zeytinlerinizin üzerine (4 kg için) 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 çay bardağı kaya tuzu, 1 kahve fincanı sirke ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyin.

Zetyinlerin erken tatlanmasını istiyorsanız zeytinleri kurduğunuz bidona 1 çay bardağına yakın elma sirkesi ekleyin.

Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve iyice çalkalayın. Sonra yan yatırıp her gün ara ara çalkalayın.

Zeytinin tamamen tatlanması ortalama 2 ay sürer. Zeytinin siyah suyu, tamamen tatlanana kadar dökülmemelidir.

Şişenin sürekli sallanıp alt üst edilmesi, çabuk olması açısından önemlidir.

2 ay sonra tadına bakılan zeytin, istenilen olgunluğa erişmiş ise yıkanıp süzülür. Tatlanan zeytinler süzüldükten sonra iyice kuruması beklenir. Bir sofra bezi veya tepsiye serilip kurutulan zeytin, bir kavanoz veya bidona koyulup üzerine yağ dökülür. Serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi, daha uzun süre saklanabilmesi açısından önemlidir.

EV YAPIMI SİYAH ZEYTİN NASIL TATLANDIRILIR?

Zeytin yapımında sirke kullanmak şart değildir. Siyah zeytinin daha çabuk tatlanması için zeytini kurarken sirke kullanmak gerekir. Sirke eklenmeyen zeytinler daha uzun sürede tatlanır. 2 ay sonunda zeytinlerin tadına bakılır ve acılık var ise 1 ay daha bekletilir.

Zeytinleri ne kadar sıklıkta sallarsanız, o kadar çabul tatlanır. Zeytinlerin acılarının çıkması için hemen hemen her gün bidonun çalkalanması gerekir.

Siyah suyunu veren zeytinlerin bidonunun kapağını ara ara açıp havasının çıkarılması gerekmektedir. Açıp hemen kapatmanız yeterli olacaktır.

Damak tadınıza uygun olduğunu anladığınız zamanda zeytinleri yıkayıp yağlayabilirsiniz.