Siyah güneş gözlüğü mü, renkli gözlükler mi daha iyi?

Piyasada renk renk güneş gözlüklerinin olması akıllara ''Siyah güneş gözlüğü mü daha iyi renkli olan gözlükler mi?'' sorusunu getirdi. Uzmanlar, güneş gözlüğünde önemli olan şeyin UV ışınlarına karşı koruması olduğunu söylüyor. Fakat birçok uzman, siyah güneş gözlüğünü öneriyor. İşte renklere göre güneş gözlüğü kullanmanın püf noktaları...

DHA

Güneş gözlüğü ihtiyaç dışında aksesuar olarak da kullanılıyor. Bu durum piyasadaki güneş gözlüğü çeşitlerini ve renklerini de artırıyor. Peki, siyah güneş gözlüğü mü daha iyi renkli olan gözlükler mi?

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Hacımustafaoğlu, "Yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımı ihmal edilirse güneşin zararlı UV ışınları retinaya, şeffaf yapıdaki korneaya ve göz merceğine zarar vererek gözdeki problemlerin artmasına neden olabilir. Güneş ışınları, göz lensindeki proteinlerin yapısını bozarak katarakt oluşumunu hızlandırabilir" dedi.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI?

Güneş gözlüğü kullanmanın önemini vurgulayan ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Op. Dr. Hacımustafaoğlu, güneş gözlüğünün püf noktalarını şöyle sıraladı:

"Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camların ultraviyole ışınlarından koruma derecesidir. Zararlı UV ışınlarına karşı en az yüzde 99 UV koruması yeterli korumayı sağlasa da, en ideali yüzde 100 UV korumalı modeller tercih edilmelidir. Bazı ürün etiketlerinde yazan 'UV 400' ibaresi de aynı korumayı sağlamaktadır. Diğer önemli husus, bir kalite ölçütü olan CE belgelinin olmasıdır. CE belgesi ürünün asgari güvenlik koşullarını sağlaması açısından, Avrupa Birliği standartlarına göre değerlendirilmiş ve uygun bulunmuş olduğunu gösterir."

KAHVERENGİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ DERİNLİK HİSSİNİ ARTIRIR

Cam renginin önemine dikkat çeken Op. Dr. Hacımustafaoğlu, güneş gözlüğü renkleriyle ilgili şunları söyledi:

"Cam renkleri, eskiden kahverengi ve siyahla sınırlıyken, günümüzde zengin cam rengi seçenekleri, gözlüğün hangi alanlarda kullanılacağını da etkiler. Camın rengi UV ışınlarına karşı koruyuculuğun bir göstergesi değil, dışarıdan gelen ışığın ne kadarının emildiğini etkileyen faktörlerden biridir. Siyah camlı güneş gözlüğü, genel kullanım için en sık tercih edilen renklerin başında gelir. Işığı en çok kesen cam rengi olduğu için göz yorgunluğunu azaltır ve renk algısını bozmaz. Kahverengi ve füme camlı güneş gözlüğü, kontrastı ve derinlik hissini artırır. Günlük kullanıma uygundur. Güneşli havalarda ve parlak ışıklı ortamlarda tercih edilebilir."

YEŞİL CAMLI GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ AKŞAMÜSTÜ TERCİH EDİLEBİLİR

Yeşil camlı güneş gözlüğünün ise çevredeki objelerin renklerinin, normal göründüklerinden bir miktar farklı görünmelerine neden olabileceğini kaydeden Op. Dr. Hacımustafaoğlu, şöyle devam etti:

"Işık parlamasını azaltır, bu yüzden az ışıklı ortamlarda kullanmak daha uygundur. Akşamüstü saatlerinde, bahar aylarında veya kışın tercih edilebilir. Sarı camlı güneş gözlüğü ise, sisli havada görüntü keskinliğini arttırarak, orta ve düşük ışık koşullarında üst düzey performans gösterir. Bilgisayar ve elektronik aletlerden süzülen mavi ışığı bloke ederek göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur."

UCUZ GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ GÖZLERİN BOZULMASINA YOL AÇABİLİR

Maliyeti ucuz güneş gözlüklerinin kalitesiz malzemelerden yapılmış olabileceğini söyleyen Op. Dr. Hacımustafaoğlu, "Bu tür gözlüklerin camlarında 'triasetat' adında bir madde kullanılır. UV blokajı düşük olduğu için yeterli koruma sağlamaz. Camların kalitesizliğine bağlı olarak göz sağlığı ve görme ile ilgili olumsuz etkiler doğurabilir. Kalitesiz güneş gözlüklerinin uzun süreli kullanımı göz kuruluğu, retina hasarı, konjonktiva vb. gibi çeşitli göz rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi, zaman içerisinde gözlerinizin bozulmasına da sebep olabilir. Özellikle çocukluk çağında kullanılan kalitesiz güneş gözlükleri nedeniyle göz bozuklukları ve sorunları ortaya çıkabilmektedir" diyerek sözlerini noktaladı.