Hilal Çakır
Sivrisinekler yaz döneminde tehlikeli hâle gelebiliyor. AB'ye bağlı Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa'da iklim değişikliğinden kaynaklı yükselen sıcak hava dalgaları, seller ve uzun yaz ayları sebebiyle Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) ve sarıhumma sivrisineği (Aedes aegypti) türlerinin üreme kapasiteleri arttı. Asya kaplan sivrisineği, Kuzey ve Batı Avrupa'da yayıldı.
Asya kaplan sivrisineğinin dang humması ve chikungunya gibi hastalıkları taşıdığı biliniyor. Avrupa'nın pek çok bölgesinde görülen sarıhumma sivrisineği ise dang humması, sarıhumma, chikungunya, zika ve Batı Nil virüsünü bölgeye yayma riski taşıyor. Özellikle Batı Nil virüsü, beyin iltihabı, beyin zarı iltihabı ve nörolojik hasar oluşturabiliyor ve ölüme yol açabiliyor.
SİVRİSİNEKLERİ UZAKLAŞTIRAN YÖNTEMLER
Sıcak yaz akşamlarında açık havada oturmayı neredeyse imkansız hale getiren sivrisinekler anın keyfini yaşamayı engelleyebiliyor. Peki, sivrisinekleri kendimizden nasıl uzak tutabiliriz?
AROMATİK YAĞLAR
Nane yağı başta olmak üzere lavanta yağı, limon yağı, stronella yağı, okaliptus yağı, biberiye yağı ve portakal yağı sivrisineklerin gelmesini engellemek için kullanılabilir.
Sinek kovucu için bir sprey şişesine su koyun. Ardından sprey şişesinin içine evde bulunan aromatik yağlardan yaklaşık 50 damla kadar şişenin içine doldurun.
Şişeyi çalkaladıktan sonra bunu kendinize ve evin bazı bölgelerine sıkabilirsiniz. Karışım için birden fazla aromatik yağ kullanmanızda fayda var.
KARANFİL
Karanfil kokusundan nefret eden sivrisineklerden kurtulmak için vazgeçilmez bir yöntem... Bir limonu ortadan ikiye bölüp 20-25 tane karanfili limonunu üzerine yerleştirerek odaya koymanıuz halinde sivrisinekler oraya gelmeyecektir.
ALOE VERA
Aloe vera sağlık açısından birçok faydası olan sulu bir bitkidir. Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Kozmetik ve tıbbi amaçlar için kullanılan aloe vera bitkisinin ana etkeni aloe jelidir. Bu jel birçok cilt rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılır. Bunlardan biri de sivrisinek ısırıklarıdır. Yeni başlayanlar için, bir sivrisinek ısırığı üzerine aloe vera jeli sürmek, cilt üzerinde hafif serinletici bir etkiye sahip olduğu için muhtemelen anında rahatlama sağlar. Aloe veranın ayrıca, sivrisinek ısırığı veya güneş yanığı nedeniyle cilt tahrişine eşlik eden kızarıklığı azaltmada da etkili olduğu biliniyor.
KARBONAT
Sivrisinek ısırığının kaşıntısını azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için karbonat etkili bir yöntemdir. Bir çay kaşığı karbonatı az bir miktar su ile karıştırıp kaşınan bölgeye sürün. Karbonat bir bazdır, bu nedenle vücudunuz ve sivrisinek tükürüğü arasındaki reaksiyonun asitliğini önlemeye yardımcı olur. Karbonat ayrıca kuru, kaşıntılı, iltihaplı cilt lekelerine neden olan su çiçeği veya egzama için ev çözümü olarak kullanılabilir. Yine de öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
YULAF EZMESİ BANYOSU
İnce öğütülmüş bir miktar yulafı kaşınan bölgeye göre belirlediğiniz ılık su dolu bir kaba serpin. İlgili bölgeyi hazırladığınız suda 10 dk bekletin. Yulafın kaşıntıyı giderdiğini farkedeceksiniz.
BAL
Bal, diğer ev çözümleri gibi, sivrisinek ısırığının tedavisine yardımcı olacak anti-inflamatuar özelliklere sahip. Wounds dergisinde çiğ bal üzerine yapılan bir incelemeye göre, yapışkan madde ölü doku ve yabancı kalıntıları uzaklaştırmak için kullanılan tıbbi terim olan debridmanı kolaylaştırır.Temel olarak bal, yaranın etrafındaki dokudan sıvıyı çeker, bu da yarayı yıkamaya ve tahriş edici maddeleri temizlemeye yardımcı olur.
ÇAM AĞACI YAĞI
The British Journal of Dermatology'de yayınlanan 2002 tarihli bir araştırmaya göre, çay ağacı yağının sivrisinek ısırıkları için kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilecek doğal bir antihistamindir. Çay ağacı yağını sivrisinek ısırığında kullanmak için biraz seyreltmelisiniz. Bunun için zeytinyağı veya güvendiğiniz diğer başka doğal bitkisel yağlar ile karıştırabilirsiniz. Ardından, ısırığın üzerine hafifçe uygulayın.