Okan Kabuk
Arı, sivrisinek ve keneden korunmanın yolları pek çok insanın ihtiyacı haline dönüşebiliyor. Çünkü özellikle piknik alanlarına gidildiğinde söz konusu canlılar bazı sağlık problemlerinin oluşmasına sebep olabiliyorlar.
Sivrisinek ısırdığında genellikle kaşıntı ve şişlik oluştuğu görülüyor. Bilhassa uyku esnasında ısırdığında rahatsızlık oluşturabiliyor. Arı sokması gerçekleştiğinde kızarıklık ve şişlik gibi sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Kene tutunması olduğunda, ciddi sağlık problemleri oluşabiliyor. Tüm bunların sonucunda ise, söz konusu canlılardan korunmanın yolları pek çok insan tarafından merak edilerek araştırılıyor.
Sivrisinek, kene ve arıdan korunmanın, ''keşke daha önce bilseydim'' bile dedirtebilen bazı basit yöntemleri bulunuyor. Ayrıca söz konusu yöntemlerden birkaçı aşağıda yer alıyor.
Etraftaki yemek kokusunu hissedebilen arı, ağzı açık yiyeceklere gelebilir. Bu nedenle ağzı açık yiyecek bulundurulması tavsiye edilmiyor.
Sarımsak kokusu; sivrisinek, kene ve arıları uzaklaştırma konusunda faydalı olabilir. Bu yöntemde sarımsaklar doğrandıktan sonra birkaç gün suyun içinde bekletilir. Oluşan doğal aroma, o canlılardan korunmak için kullanılabilir.
Piknik alanlarında pantolon paçalarının çorapların içine sokulması ve kapalı kıyafetlerin giyilmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede sivrisinek, arı ve keneden korunmak mümkün olabilir.
Açık renkli kıyafetler tercih edilirse, kene ve sivrisinek kıyafete konduğunda daha kolay tespit edilebilir.
Arı sokması problemi günümüzde olduğu gibi eskiden de birçok insanı tedirgin ediyordu. Bu noktada İbn-i Sina'da asırlar öncesinden arı sokmasına karşı bazı önerilerde bulunmuştu.
İbn-i Sina arı sokması gerçekleştiğinde; kuru kişniş, mercan köşk ve soğutucu içeceklerin ağrıyı gidermek için kullanılabileceğini aktarmıştı.
İbn-i Sina asırlar öncesinden ebegümeci suyu ve reyhan suyunun losyon olarak tercih edilebileceğini açıklamıştı.
İbn-i Sina arı sokmasına karşı incir, sirke ve çamurun lokal olarak kullanılabileceğini aktarmıştı.
Arı sokmasına karşı buz yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde kağıt havlu ya da beze buz koyulur ve arı sokması oluşan bölgede ortalama 15-20 dakika bekletilir.
Bu işlem arı sokmasından sonraki ilk gün birkaç saatte bir olacak şekilde tekrarlanabilir.
Yukarıda belirtilen arı sokmasına karşı öneriler ve İbn-i Sina'nın tavsiyeleri dikkatli bir şekilde uygulanmalı. Bunun yanı sıra kene tutunması gerçekleştiyse, mutlaka erken teşhis ve müdahale için uzman bir doktora başvurulması önerilir. Öte yandan alerji etkisi oluşabilecek ve farklı bir sağlık rahatsızlığı oluşma riski bulunan insanların, yukarıdaki tavsiye edilen yöntemleri uzman bir doktora danışarak tercih etmeleri önerilir.